52 načina za bolji život

1. Naučite novi jezik

Učenje novog jezika nudi mnoge prednosti koje nadilaze vašu sposobnost komunikacije s ljudima kada posjećujete nove zemlje. Učenje novog jezika također vježba vaš mozak i poboljšava kognitivne sposobnosti povećanjem pamćenja, pažnje i vještina rješavanja problema.

2. Čitajte nove knjige

Čitanje nove knjige, bilo da je riječ o fikciji ili knjizi o osobnom razvoju, poput je vježbe za vaš mozak. Potiče kritičko mišljenje, analitičke vještine i kreativnost. Nadalje, izaziva vaš um, potiče mentalnu okretnost i poboljšava zadržavanje pamćenja. Čitanje knjiga samo je još jedan sjajan način da poboljšate svoje kognitivne sposobnosti!

3. Počnite pisati dnevnik Vođenje dnevnika pruža prostor za samorefleksiju i emocionalnu obradu. Ova jednostavna vježba može vam pomoći da prepoznate i riješite negativne obrasce mišljenja, da se nosite sa stresom i razjasnite složene emocije. Pisanje u dnevnik također je moćan alat za postavljanje i praćenje ciljeva. Redovitim vođenjem dnevnika razjasnit ćete svoje životne ciljeve i zacrtati poduzimajuće korake za njihovo postizanje.

4. Volontirajte u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji

Volontiranje u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji ispunjavajuće je i značajno iskustvo koje koristi i organizaciji kojoj ćete pomoći i sebi. Omogućuje vam da izađete iz svoje zone udobnosti, steknete nove perspektive i razvijete empatiju i suosjećanje. Osim toga, uključivanje u smislen posao i uvid u učinak vaših napora povećat će vam samopoštovanje, dati vam osjećaj svrhe i pomoći vam da upoznate nove ljude!

5. Uzgojite vlastiti vrt

Uzgoj vlastitog vrta odličan je način da se ponovno povežete s prirodom, uštedite novac i jedete zdraviju hranu. Živite u stanu? Napravite svoj mali, zatvoreni vrt i posadite aromatično bilje!

6. Naučite svirati glazbeni instrument

Učenje sviranja instrumenta odličan je način da izrazite svoju kreativnost i poboljšate svoje kognitivne sposobnosti. Ako ne želite istraživati svoju kreativnost, ali ne znate odakle započeti, sviranje instrumenta odlično je mjesto za početak.

7. Započnite fitness rutinu i dođite u formu

Jesen je pravo vrijeme da se više krećete i dođete u formu. Preuzmite fitness aplikaciju ili se pretplatite na fitness youtube kanal i započnite svaki dan brzim vježbanjem. Ova jednostavna navika pomoći će vam da započnete dan s pravom nogom i dati će vam trenutačni poticaj energije!

8. Provodite više vremena vani

Svakodnevni boravak u prirodi značajno će vam popraviti raspoloženje. Štoviše, studije pokazuju da provođenje 2 sata vani svaki tjedan pomaže u borbi protiv stresa, depresije i tjeskobe. Ovo su definitivno sjajni razlozi da više vremena provodite na otvorenom!

9. Pridružite se lokalnom sportskom klubu

Ako želite više vježbati tijekom jeseni, zašto se ne biste pridružili lokalnom sportskom klubu?

Na taj ćete način ne samo postati fit, već će vam pomoći i da upoznate sjajne nove ljude. A to je definitivno način da uživate u jeseni!

10. Bavite se slikanjem ili crtanjem

Slikanje i crtanje izvrsni su za oslobađanje od stresa i izražavanje kreativnosti. Crtanje ili slikanje krajolika također će vam pomoći da više vremena provodite vani, što je najbolji način da uživate u jesenskim danima.

11. Naučite kuhati po novim receptima

Kuhanje je važna vještina. Učenje kuhanja po novim receptima ne samo da će unijeti novosti u vaš svakodnevni život, već će vam pomoći i da se zdravije hranite.

12. Bavite se fotografijom

Uhvatite ljepotu oko sebe isprobavajući fotografiju. U današnje vrijeme kamere mobitela imaju nevjerojatnu rezoluciju slike, tako da vam nije potreban skupi fotoaparat za snimanje prekrasnih fotografija. Vrijeme je da izađete van i snimite nevjerojatne fotografije!

13. Pohađajte dodatnu nastavu

Dodatne nastave su odlične za intenzivno učenje novih vještina i upoznavanje novih ljudi. Ako ste oduvijek sanjali naučiti novu vještinu, ali je niste uspjeli naučiti sami, jesenski tečajevi izvrstan su način da ostanete odgovorni.

14. Reorganizirajte svoj dom

Svako godišnje doba odlična je prilika za promišljanje vašeg prostora. Usredotočite se na jednu po jednu sobu i razmislite o tome kako možete preurediti svoj namještaj da biste učinkovitije koristili svoj prostor.

15. Posjetite novi grad

Posjet novom gradu po lijepom sunčanom danu odličan je način za opuštanje i otkrivanje novih mjesta. Napravite popis svih gradova koje biste željeli posjetiti u svojoj zemlji i odaberite jedan svaki tjedan.

16. Vježbajte meditaciju

Prakticiranje meditacije pomoći će vam da se usredotočite, budete svjesniji svijeta oko sebe i opustite se. Ako se osjećate pod stresom, meditacija samo nekoliko minuta dnevno pomoći će vam da se osjećate bolje.

17. Isprobajte jogu

Želite li isprobati jogu? Jesenska sezona je savršeno vrijeme za početak! Možete li zamisliti opušteniji način za početak dana od joge u prirodi?

18. Izradite ploču vizije

Stvaranje ploče vizije pomoću Canve jednostavan je način da zamislite svoje ciljeve i ostanete motivirani za njihovo postizanje. A postavljanje kao pozadine za telefon i radnu površinu pomoći će vam da svoje ciljeve držite na umu tijekom dana!

19. Istražite lokalne muzeje i umjetničke galerije

Jeste li ikada htjeli istražiti svoj lokalni muzej, a niste imali vremena? Jesen je savršeno vrijeme za to!

20. Pronađite nove podcaste za praćenje

Drugi način da radite na svom osobnom razvoju je pronaći motivirajuće podcaste za slušanje.

21. Započnite osobni projekt

Raditi na nečemu samo za sebe tako je nagrađujući osjećaj. Jesen je savršeno godišnje doba da nađete vremena za osobne ciljeve i projekte.

22. Započnite DIY projekt poboljšanja doma

Odvojite nekoliko dana kako biste poboljšali svoj životni prostor pomoću projekta za poboljšanje doma „uradi sam“. Ne znate kako unaprijediti svoj dom? Youtube je pun izvrsnih tutorijala o tome kako poboljšati svoj životni prostor jednostavnim trikovima.

23. Naučite plesati

Oduvijek ste željeli naučiti plesati? Nemojte se sramiti i krenite na tečaj plesa! Naučite tango, salsu ili bilo koji drugi ples koji pokreće vaše tijelo za trenutno povećanje energije!

24. Naučite osnovne tehnike prve pomoći

Ako nikada niste učili tehnike prve pomoći, pohađanje tečaja ovog ljeta odličan je način da naučite osnove kako biste bili proaktivni u hitnim slučajevima.

25. Volontirajte u skloništu za životinje

Volontirajte u skloništu za životinje kako biste pomogli svojoj zajednici i pružili joj malo ljubavi. To je jednostavan, ali učinkovit način da osjetite svrhu i postignuće.

26. Napravite solo putovanje

Jesen je sezona istraživanja i zabave. Ako ste oduvijek željeli samostalno putovati, ovo je vaš poziv! Odaberite odredište, spakirajte kofere i samo to učinite. Vaše buduće ja bit će vam zahvalno!

27. Ponovno osmislite svoj stil

Niste zadovoljni svojim izgledom? Jesen je savršeno vrijeme da isprobate nove stilove i pronađete svoj!

28. Očistite svoju garderobu

Ne postoji ništa frustrirajuće od pretrpane garderobe. Pregledavanje svakog predmeta u vašem ormaru i bacanje, prodaja ili doniranje stvari koje vam više ne pristaju ili vam ne odgovaraju pomoći će vam uštedjeti hrpu vremena svako jutro dok odlučujete što ćete obući.

29. Poboljšajte svoju prehranu

Jesen je savršena prilika da se ponovno posvetite sebi i vježbate brigu o sebi. Poboljšanje prehrane jedući cjelovitu hranu i pijući više vode najbolje je mjesto za početak. To će vam dati energiju potrebnu da postignete svoje ciljeve i promijenite svoj život.

30. Očistite prijenosno računalo

Uklanjanje nereda s prijenosnog računala i rješavanje neiskorištenih datoteka jednostavan je način da budete bolje organizirani. Pregledajte svaku datoteku na prijenosnom računalu i odlučite trebate li je zadržati ili izbrisati. Stvorite mape za organiziranje preostalih datoteka, instalirajte dobar antivirusni program i odaberite slatku pozadinu radne površine.

Tekst objavljen u časopisu OrganicLife izdanje jesen 2024