Kućni majstor-kako održavati svoj dom

Biti vlasnik doma može značiti mnogo veću odgovornost od podstanara ili življenja u iznajmljenom prostoru. Umjesto da pozovete stanodavca kako bi riješio probleme oko kuće, stana, na vama je da ih riješite—a ovisno o kakvom se problemu radi, to može biti skupo. Ali ako sami naučite, i pročitate nekoliko korisnih savjeta i trikova, ne samo da će vam  pomoći da uštedite novac i vrijeme – to vam također može pomoći da razvijete vještine i postanete samouvjereniji vlasnik kuće, stana-životnog prostora.

Prije nego počnete, donosimo vam savjete iskusnih izvođača i stručnjaka za „uradi sam“ koji preporučuju učenje četiri vještine koje će vam pomoći da postignete gotovo sve u kući.

“Postoje samo četiri vještine koje treba naučiti kako biste postali uspješan majstor a to su znati uzeti  mjere, rukovati čekićem, odvijačem te naučiti rezati razne materijale.” Kad ih jednom naučite, “vodoinstalaterske i električarske vještine doći će same od sebe.”

Naoružani tim vještinama, ovo su DIY stvari koje bi svaki vlasnik kuće trebao znati.

Filter klima uređaja

Početnici se možda ne žele previše upuštati u projekte koji uključuju peći ili grijače vode, ali jedina stvar koju biste trebali znati je zamijeniti filtre klime. Zamjenu filtara klime treba obaviti svake godine. Može pomoći u održavanju vašeg klima sustava u dobrom radnom stanju i učinkovitom radu, a kao dodatni bonus, također pomaže u sprječavanju prašine u zraku u vašem domu. Bez obzira imate li filtere za klima uređaj koji se mogu čistiti ili ih morate svake godine zamijeniti novima, ovo je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj dom.

“Najvažniji DIY projekt u svakom kućanstvu je razviti i slijediti temeljit plan održavanja doma”, kažu iskusni. “Plan bi trebao uključivati ​​kućni HVAC, električni i vodovodni sustav, kao i sve vaše uređaje i opremu. Inspekcije, izmjene filtera, čišćenje ili drugi zadaci trebali bi biti na popisu obaveza.”

Bojanje zidova

Bojanje je jedan od najlakših DIY radova koje možete učiniti i onaj koji ima najveći utjecaj na vaš dom. Svaki bi vlasnik trebao znati bojati, ali to je nešto više od pukog umakanja kista u kantu s bojom i stavljanja na zid. Pobrinite se također da znate kako koristiti soboslikarsku traku za zaštitu podnih obloga i drugih elemenata, naučite na pravi način koristiti valjak ili kist za glatku završnu obradu i kako odabrati boju koja zaista dobro izgleda u vašem prostoru.

Najvažniji DIY projekt u svakom kućanstvu je razviti i slijediti temeljit plan održavanja doma.

Zamjena slavine

Bilo da vam je slavina pokvarena ili samo želite nadograditi stari i zastarjeli uređaj, zamjena slavine jedna je od prvih stvari koje biste trebali naučiti kao vlasnik kuće. A ova vam vještina može pomoći da poboljšate svoju kuhinju, kupaonicu, pa čak i praonicu rublja ako ju imate u garaži-podrumu ili strojarnici (prostorija sa uređajima-sistemom za grijanje). Također je dobra ideja znati kako popraviti slavinu koja curi, u slučaju da se vaša postojeća može spasiti.

Montaža zidnih polica

Od dnevne sobe preko ureda do spavaće sobe, ormara, pa čak i garaže, zidne police praktično su i atraktivno rješenje za pohranu predmeta za vaš dom. Postavljanje zidnih polica može biti zahtjevnije od vješanja slike, ali to je nešto što čak i početnici majstori mogu učiniti. Montaža zidnih polica uključuje nekoliko praktičnih alata i vještina, poput pronalaženja ugrađene armature u zidu, korištenja pravih zidnih tipli za težinu police i korištenja odvijača.

“Vještine udaranja čekićem i uvrtanja vijaka su… vitalne i korisne su za gotovo svaki projekt, od vješanja slike do izgradnje kuće”.

Brtvljenje prozora

Propuh može učiniti vaš dom pre-toplim ljeti ili prehladnim zimi, ali vas također može koštati više na računima za grijanje i hlađenje. Većina propuha dolazi s prozora i vrata u vašem domu, a njihovo brtvljenje velika je vještina koju morate znati. Ovisno o tome gdje je propuh, postoji nekoliko opcija: ugradnja vodootpora, korištenje zapune praznina i brtvljenje praznina učinkoviti su i jednostavni načini da vaš dom ostane bez propuha.

Popravljanje WC-a koji radi ili je začepljen

Curenje ili začepljenje WC-a čest je problem s kojim će se suočiti svaki vlasnik kuće, vjerojatno više puta. Dakle, umjesto da zovete vodoinstalatera svaki put kad se to dogodi, naučite kako sami riješiti te probleme. Popravljanje začepljenog WC-a relativno je jednostavno, većinu vremena, ako imate dobar alat i znate pravu metodu. Popravljanje WC-a koji radi malo je zahtjevnije jer može zahtijevati rastavljanje dijela WC-a—ovisno o problemu—ali još uvijek je dovoljno jednostavno za početnike.

Odčepljivanje odvoda

Slično kao i začepljeni zahodi, začepljeni odvodi također mogu biti čest problem za vlasnike kuća—posebno ako ste se preselili u stariju kuću u kojoj prethodni vlasnici nisu pazili što bacaju u odvod. Od sudopera u kuhinji do umivaonika u kupaonici, pa čak i tuša, znanje kako odčepiti odvod dugoročno će vam koristiti i uštedjeti vas od trošenja novca na vodoinstalatera ili čekanja na njega.