Sobno bilje za zimske mjesece OrganicLife
Ako vam svježe, šareno cvijeće izmami osmijeh na lice, vjerojatno biste željeli takve biljke u vašem domu tijekom cijele godine.

Ako vam svježe, šareno cvijeće izmami osmijeh na lice, vjerojatno biste željeli takve biljke u vašem domu tijekom cijele godine. Na sreću, postoji mnogo cvjetnica koje mogu odlično rasti u zatvorenim prostorima, donoseći vam boju i veselje tijekom hladnih zimskih mjeseci.

  • Afričke ljubičice

Afričke ljubičice uspijevaju u područjima sa srednjim do jakim neizravnim svjetlom, ali mogu cvjetati i pri slabom svjetlu. Imaju mesnate, gotovo dlakave listove i bujne cvjetove, obično bijele, plave ili ljubičaste boje.

  • Amarilis

Amarilis je vrlo jednostavan za njegu i dobro se uklapa u gotovo svaki prostor. Oni su jedni od cvjetnih lukovica koje je najlakše natjerati na cvatnju. Amarilis može nastaviti rasti i proizvoditi više cvjetova tijekom vremena, što ga čini prekrasnom kućnom biljkom koju možete čuvati godinama.

  • Begonija

Begonije su još jedan cvijet koji se lako održava u zatvorenim prostorima. Ove tropske biljke mogu se odlično snaći u teglama, pa su izvrsna sobna biljka. Begonije uspijevaju u područjima s visokom vlagom. Jarko osvijetljen kupaonski prozor izvrstan je izbor.

Jedan od problema s begonijama je da im je potrebna vlaga, ali ne podnose prekomjerno zalijevanje. Način da to zaobiđete je da teglu postavite na pladanj od kamenčića i vode, pa će vaša begonija dobivati vlagu bez pretjeranog zalijevanja.

  • Ciklama

Ciklama se odlikuje gomoljastim rastom te ružičastim i bijelim cvjetovima. Cvjeta tijekom zime što je čini izvrsnim izborom biljke za zatvorene prostore. Ciklame su prilično zahtjevne u pogledu temperature. Žele da vaša kuća bude hladna danju, a noću još hladnija. Također ne voli biti suhog tla ili pak previše zalijevana. Vodite računa da zalijevate odozdo jer zalijevanje s vrha može uzrokovati truljenje lišća i stabljike. Poput mnogih sobnih cvjetnica, nakon cvatnje postoji razdoblje mirovanja koje može zahtijevati dodatnu njegu.

  • Kalanchoe

Kalanchoe je još jedna predivna sobna cvjetnica. Dolazi u mnogo različitih boja. Svestrana je biljka cijenjena zbog lijepog lišća i žarko obojenog cvijeća. Kalanchoe zahtijeva toplu prostoriju i puno neizravnog prirodnog svjetla. Biljku dobro zalijte i ostavite da se osuši prije nego što je ponovno zalijete. Pobrinite se da tegla ima puno drenažnih otvora. Kao i kod mnogih cvjetnih sobnih biljaka, Kalanchoe treba razdoblje mirovanja i tame prije nego što ponovno procvjeta.

  • Orhideje

Orhideje su egzotične mirisne cvjetnice elegantnog izgleda. Obitelj orhideja zapravo uključuje više od 25.000 različitih vrsta koje dolaze u različitim oblicima i veličinama. Većina orhideja dobro će rasti u posudama napunjenima supstratom za uzgoj orhideja koji omogućuje korijenu da neometano raste u prozračnom i dobro dreniranom tlu.  Za rast im je potrebna jaka svjetlost i visoka vlažnost.

  • Spatifilum

Spatifilumi ili sobni ljiljani su još jedan popularan cvijet koji treba vrlo malo njege. Sobni ljiljani vidno će klonuti kada im zatreba voda i ponovno će se oraspoložiti ubrzo nakon zalijevanja. Ne treba im puno svjetla i mogu uspjeti gotovo bilo gdje u vašem domu. Što im više svjetla date, veća je vjerojatnost da će procvjetati.

  • Božićne zvijezde

Božićne zvijezde su vrlo česte tijekom blagdana iz razloga što unose veselu boju u vaš dom tijekom cijele zime. Božićnu zvijezdu treba zalijevati kad god se tlo počne sušiti. Također će najbolje rasti na toplom i sunčanom prozoru.

Dodatni savjet:

Održavajte svoje biljke redovitim zalijevanjem, obrezivanjem i prihranom. A kada ste u nedoumici, posjetite vrtni centar koji vam može dati savjete za njegu biljaka.