Bez stresa, molim Organic Life

KAKO PRONAĆI VREMENA ZA SVE BEZ STRESA

Je li 24 sata premalo za sve stvari koje želite učiniti? Želite li pronaći vremena za sve, ali nekako jednostavno ne znate kako to učiniti? Upravljanje vremenom je nešto što nam je svima teško.

Kako pronaći vremena za sve:

1. Promijenite način razmišljanja

Prvo što treba učiniti je da promijenite način razmišljanja.

Ako stalno čekate da nađete vremena za stvari koje želite raditi, uvijek ćete čekati ostatak svog života.

Ako stalno čekate kada će vaši ‘drugi zadaci’ završiti kako biste mogli čitati, vježbati ili imati to ‘vrijeme za sebe’, nikada ga nećete imati.

Morate namjerno stvoriti i odvojiti vrijeme za to, i rasporediti ga!!

Nešto učinjeno bolje je nego ništa učinjeno, ne ljutite se na sebe kada ne možete učiniti sve.

2. Napravite popis onoga za što želite odvojiti vrijeme

Ako želite pronaći vremena za sve, prvo morate razjasniti što mislite pod ‘sve’.

Možete biti vrlo optimistični misleći da ćete sve učiniti i napisati dugačak popis stvari koje biste željeli učiniti u svom danu. Ali istina je da možete učiniti samo toliko u svoja 24 sata i uvijek će biti mnogo stvari koje će vam se neočekivano pojaviti u danu. A također morate odvojiti vrijeme i za sebe. Ipak, možete napraviti popis svega što želite učiniti u vašem idealnom danu.

Ako želite uključiti nove navike za koje želite odvojiti vrijeme, uključite ih na svoj popis, ali započnite samo s jednom novom navikom.

3. Napravite kvartalni, mjesečni i tjedni plan

Toliko toga možete učiniti u danu, ali ako samo malo planirate, mnogo ćete stvari moći učiniti u svojim mjesecima i tjednima. Ovdje dobro dolaze tromjesečni, mjesečni i tjedni plan.

Tromjesečni plan

3 mjeseca je savršena količina vremena da se usredotočite na jednu stvar odjednom, ili najviše 3 stvari odjednom.

Mjesečni plan

Novogodišnji entuzijazam lako nestane, ali ako ste fokusirani na svaki mjesec zasebno, entuzijazam ostaje. Na početku mjeseca zabilježite što želite raditi u narednom mjesecu.

Tjedni plan

Slično mjesečnome, na početku tjedna zapišite što apsolutno želite obaviti u tjednu. Postoje razne stvari koje želite raditi barem jednom u tjednu. Zato ih zabilježite i rasporedite kada to želite učiniti.

Ali ako počinjete s novom navikom, morate to raditi svaki dan ili se barem potruditi da je ne propustite više od 2 dana zaredom.

4. Podijelite dan na 3 dijela

Sada dolazi glavni dio – što zapravo radite u danu i kako pronaći vremena za sve što želite raditi u danu.

Svoj dan podijelite na tri dijela:

  • Jutro
  • Poslijepodne
  • Večer

Na početku dana zapišite na svoj popis obaveza što želite raditi ujutro, poslijepodne i navečer.

Neka jutra ostanu za vas i vaše glavne zadatke. Poslijepodne neka ostaje slobodno.

Večeri su za druge sitne zadatke, izlaske u šetnju i druženje s najdražima.

Na ovaj način jednostavno podijelite svoj dan na ova 3 dijela i sa svog popisa dodajte 1-3 stvari za koje želite odvojiti vrijeme u različitim dijelovima dana.

Čak i ako vam jutro ne prođe tako sjajno ili kako ste planirali, svejedno možete to nadoknaditi u popodnevnom i večernjem dijelu dana.

5. Upravljajte svojom energijom

Ne radi se samo o upravljanju vremenom, već zapravo o upravljanju našom energijom. Ovisno o tome koji zadaci zahtijevaju koliko vaše energije, podijelite stvari koje želite raditi na svoje jutro, popodne i večer.

6. Zakažite kada želite učiniti ono što želite učiniti

Sada kada ste napravili popis od 1-3 zadatka koje želite obaviti ujutro, poslijepodne i navečer, nije dovoljno da to zadržite u mislima i jednostavno kažete: ‘Ujutro ću čitati i vježbati’, popodne ću ovo i ono. Ako to samo držite u glavi, 99% je vjerojatnost da se toga nećete držati.

Morate zapisati i zakazati određeno vrijeme za to ujutro, poslijepodne i navečer. Budite vrlo jasni oko ovog dijela “kada”.

7. Smanjite ometanje

Za 2 minute možete obući svoju odjeću za vježbanje i pripremiti se za vježbanje.

Za 5 minuta možete napraviti jednostavnu vježbu istezanja.

Za 10 minuta možete pročitati 3 stranice knjige.

U 10 minuta možete hodati 1000 koraka.

Ali mislimo da je ovih 2-5-10-20 minuta premalo vremena za bilo što učiniti, pa otvorimo Instagram da nešto provjerimo i prođe dobrih 20-30 minuta samo skrolajući.

Dobivamo obavijest na telefonu, kucnemo po njoj i odjednom smo zauzeti provjeravanjem nečega što nam uopće ne treba još dobrih 20-30 minuta.

Ovih malih 5-10-20-30 minuta stalno se zbrajaju u velike brojke, a mi na kraju gubimo gomilu vremena koje bi bilo bolje potrošiti na druge stvari.

Ako se žalite da ne nalazite vremena za sve što želite učiniti, onda se također morate povući i procijeniti ubojice vremena koje vam nesvjesno gutaju vrijeme.

Smanjite ometanje. Isključi svoj net. Isključite obavijesti na telefonu.

8. Radite jednu po jednu stvar

Kad kažemo da trebate smanjiti ometanja, ne mislimo reći da vam nikada ne bi trebalo odvlačiti pažnju. Skretanje pažnje također je dobro sve dok se događa u pravo vrijeme. Osvježava um. Namjerno korištenje društvenih medija je zabavno.

Ali kada završite sa svojim glavnim zadatkom, jednostavno obavite taj jedan zadatak i ne dopustite da vam išta drugo ukrade pozornost.

Ako pišete, jednostavno pišite i ne radite ništa drugo. Multitasking je mit i ostavlja nas pod stresom. Ako se sjetite nečega što morate obaviti dok ste na svom glavnom zadatku (kao što se često događa), zabilježite to na svom ‘popisu odvraćanja pažnje’ i vratite mu se nakon što završite svoj zadatak.

9. Iskoristite svoje vrijeme čekanja i vrijeme putovanja na posao

Ako vam još uvijek nedostaje vremena da obavite određene stvari, možda možete iskoristiti vrijeme čekanja i vrijeme putovanja na posao.

Možete jednostavno slušati audioknjige ili podcaste dok putujete, dok čekate, dok se tuširate, dok vježbate ili dok obavljate druge poslove koji ne zahtijevaju mnogo vaše mentalne usredotočenosti. Na taj način možete iskoristiti ovo vrijeme da odvojite vrijeme za određene zadatke.

10. Napravite razmak između zadataka

Na kraju, mali savjet za vas je da pokušate napraviti razmak između svojih zadataka. Sagledajte svaki zadatak kao cjelinu i tretirajte ih kao cjelinu. Obavite ih polako i prijeđite na drugi zadatak držeći razmak između.

Nemojte nemirno raditi jednu stvar za drugom. Držite prostor. Udahnite malo. Usporite i zabavite se.

Također, nemojte sve shvaćati previše ozbiljno, ali ne zaboravite se zabaviti dok obavljate svoje obaveze i shvatite sve kao dio svog svetog plesa.