Pomanjkanje sunčeve svjetlosti ne smije biti izgovor za vašu viziju i želju. Razlog tome je što neke od najljepših sobnih biljaka čak i ne trebaju sunce. One mogu rasti i pod umjetnom rasvjetom.

Zaljubljenik ste u vrtlarenje i želja vam je svoj prostor oplemeniti sobnim biljkama, ali problem je što upravo taj prostor nema dovoljno sunčeve svjetlosti.

Pomanjkanje sunčeve svjetlosti ne smije biti izgovor za vašu viziju i želju. Razlog tome je što neke od najljepših sobnih biljaka čak i ne trebaju sunce. One mogu rasti i pod umjetnom rasvjetom.

Iako većina sobnih biljaka bolje raste uz više svjetlosti, one spomenute u ovom članku značajno će narasti čak i kad imaju minimalan izvor svjetlosti. Zapravo možete imati raskošne biljke čak i u najmračnijim sobama.

U nastavku pročitajte kratki vodič o uzgoju biljaka koje vole sjenovite prostore:

 1. ZLATNI PUZAVAC

Ovo je jedna od rijetkih sobnih biljaka koja može preživjeti gotovo sve uvjete rasta. Zato je često nazivamo i vražjim bršljanom. Gotovo voštano lišće u obliku srca ove zimzelene biljke ukrašava puzajuću stabljiku koja može narasti i do nekoliko metara.

Želite li da vam ova biljka izgleda besprijekorno, koristite hranjiv supstrat za sobno bilje i teglu s odgovarajućom drenažom. Držite je podalje od izravne sunčeve svjetlosti, ali osigurajte polusjenu ili umjetnu rasvjetu. Ova vrsta puzavca otporna je i na sušna razdoblja, pa se preporuča onima koji nemaju previše vremena posvetiti se biljkama.

 1. FITONIJA

Ova mala, nježna sobna biljka porijeklom je iz Perua. Nevjerojatnog kontrasta boja (od zelene do ružičaste) na listovima izaziva divljenje najčešće u teglama na stolićima u dnevnom boravku. Vrlo dobro raste na sjenovitim položajima, ali želite li intenzivnu boju listova biljci ipak treba osigurati više svjetlosti.

 1. SLONOVA NOGA

Ovaj sukulent ima stabljiku zadebljanu pri dnu koja liči na slonovu nogu. Od tuda i naziv same biljke. Dobro raste u sušnijim uvjetima i može preživjeti pri slabom osvjetljenju gotovo pola godine.  Poželjno je jače osvjetljenje ljeti, a slabije zimi. Vrlo često se uzgaja u malim posudama jer mu ne treba velika količina vode odjednom.

 1. FIKUS BENJAMIN

Ovo je vjerojatno najimpresivnija biljka koja u vrlo kratkom vremenu može transformirati vaš interijer. Brzo raste i zahtijeva povremeno obrezivanje kako bi održala formu. Benjamin može preživjeti pri slabom osvjetljenju, ali takvo će na žalost zaustaviti njegov rast. Treba napomenuti da je ovu biljku potrebno zalijevati barem dva puta tjedno i smjestiti je u veću teglu kako bi bolje rasla.

 1. ZELENI LJILJAN

Izuzetno zahvalna sobna biljka koja može preživjeti čak i na nižim temperaturama. Međutim, s dugotrajnim nemarom, mogla bi početi izgledati vrlo neprivlačno. Smjestite ga na mjesto gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Zeleni ljiljan zahtjeva kvalitetan supstrat i redovito zalijevanje, a valja napomenuti da je odgovoran za filtriranje zraka u zatvorenom prostoru.

 1. SANSEVERIA

Ovo je zasigurno jedna je od najtolerantnijih sobnih biljaka koja može preživjeti sve, a istovremeno izgledati svježe i privlačno. Za rast joj nije važna kvaliteta supstrata, ali dobra drenaža u tegli jest. Ovaj tropski domorodac se može držati na neizravnoj ili čak izravnoj sunčevoj svjetlosti, a tijekom zime treba smanjiti zalijevanje.

 1. SPATIFILUM

Bez obzira radi li se o domu ili uredu, spatifilumi su izvrsne sobne biljke jer mogu rasti u slabom osvjetljenju. Spatifilum može preživjeti s vrlo malo vode, a prekomjerno zalijevanje je za njega kobno. Gnojidba se vrši dva puta godišnje i to je dovoljno za zdrav rast. Široki listovi su magneti za prašinu, stoga ih morate redovito prati vlažnom krpom i izbjegavati upotrebu komercijalnih proizvoda za sjaj lišća.

 1. ZAMIOCULCAS

Zamioculcas možemo nazvati neuništivim, jer može podnijeti mjesece zanemarivanja i slabog osvjetljenja, a opet uspijeva izgledati nevjerojatno. Ova biljka ima lukovičastu podlogu i široke listove ovalnog oblika koji se često zamjenjuju za umjetne biljke. Idealna je biljka za područje bez prozora jer može preživjeti sa umjetnom rasvjetom. Baš kao i kaktusi, zahtijeva manje vode i gnojidbu jednom ili dva puta godišnje.

 1. FILODENDRON

Sobna biljka, listova u obliku srca poznata kao filodendron, zahtjeva minimalnu njegu. Biljka je dovoljno inteligentna da vam da potreban signal kad nešto zahtijeva. Može dobro preživjeti na jarkoj, neizravnoj sunčevoj svjetlosti, a također može uživati ​​i na sjenovitom mjestu. Pustite da se gornji sloj tla osuši prije nego što zalijete biljku kako biste izbjegli vješanje listova.

 1. DRACENA

Želite li samostojeću sobnu biljku za prekrasan dekor poda? Tada je idealan izbor upravo dracena. Ova genijalna biljka ima oko 40 vrsta, koje se međusobno razlikuju, i može narasti do 3 metra u zatvorenom. Ne zahtijeva redovito zalijevanje, dovoljno bi bilo samo prskanje lišća vodom. Ako lišće požuti ili počne klonuti, glavni razlozi mogu biti prekomjerno zalijevanje ili loša odvodnja. Dracaena zahtijeva visoku vlažnost da bi preživjela i savjetuje se da je držite dalje od uređaja za grijanje i hlađenje.

 1. SOBNA PALMA

Sobna palma privlačna je, mala sobna biljka koja je vrlo prilagodljiva. Može preživjeti pri slabom osvjetljenju i niskim temperaturama, a za rast joj je potrebno alkalno tlo. Ove palme su vrlo osjetljive na prekomjerno zalijevanje, a žuto lišće bit će upozorenje ako dobiva ipak premalo vode. Presađivanje izbjegavajte koliko god je moguće, jer se osjetljiv korjenov sustav može vrlo lako oštetiti.

 1. UKRASNI KUKURUZ

Aspidistra ili ukrasni kukuruz ima sposobnosti preživljavanja širokog spektra nepovoljnih uvjeta, čineći ovu biljku neuništivom. Ukrasni kukuruz podnosi slabu svjetlost, nisku razinu vlage, rijetka zalijevanja i temperaturne oscilacije. Ove biljke rastu vrlo sporo zbog svoje sposobnosti preživljavanja u tako različitim uvjetima, pa će im trebati vremena da sazriju u velike sobne biljke.

 1. SINGONIJ

Singonij je usko je povezan sa nadaleko poznatim filodendronom. Ova sobna biljka treba zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti što je čini izvrsnim izborom za domove s niskom razinom osvjetljenja. Listovi u obliku strelice dolaze u različitim nijansama zelene. Osigurajte topli, vlažni zrak kako bi vaša biljka dobro rasla.  

 1. LUCKY BAMBOO

Za sretni bambus se vjeruje da donosi sreću u prostor, ali ova vrsta zapravo nije uopće pravi bambus, već član obitelji dracaena. Biljke sporo rastu i uspijevaju u uvjetima slabog osvjetljenja. Ipak cijene ljeti izlaganje suncu, ali onom neizravnom.

 1. BILJKA KUKURUZA

Lišće dracaenae fragrans podsjeća na stabljike kukuruza, a nalazi se na vrhu drvenaste stabljike. Biljka kukuruza najčešće dolazi sa tamno zelenim dugačkim listovima, a može narasti i do 3 metra. Traži minimalne uvjete za rast, čak povremeno zanemarivanje, a kako voli slabo osvjetljenje bit će izvrstan ukras za popunjavanje uglova ili praznih prostora u sobi.

Dakle, ako želite dodati notu umirujuće zelene boje u svoje interijere, ne brinite o suncu, jednostavno izaberite neku od spomenutih biljaka i uživajte u njoj.