Biljke za sunčana mjesta OrganicLife VIXA
Svijetle sobe i sunčani prozori čine se savršenima za sobne biljke, ali ne mogu sve sobne biljke podnijeti izravno sunce.

Kada biste me pitali kakvo svjetlo preporučam za uzgoj sobnog bilja moj odgovor bi bio jako, neizravno svjetlo. To bi značilo da svojoj biljci date što više svjetlosti, ali da na nju ne utječu izravne sunčeve zrake. Što to zapravo znači?

Kada kroz prozor ulazi izravna sunčeva svjetlost i na podu stvori osvjetljen kvadrat, to nazivamo izravno svjetlo. Iako je prozor ipak malo filtrira i zbog toga je slabija od izravnog svjetla koje je vani, u pravilu takva svjetlost je i dalje prejaka za tropske biljke i može ih oštetiti. Međutim, prostor oko kvadrata svjetlosti na podu je ono što gotovo sve sobne biljke vole, tzv. indirektno svjetlo.

Svijetle sobe i sunčani prozori čine se savršenima za sobne biljke, ali ne mogu sve sobne biljke podnijeti izravno sunce. Kao posljedica izravne sunčeve svjetlosti na nekim biljkama mogu biti opekline na lišću ili čak uvenuće same biljke, naročito tijekom ljetnih mjeseci.

Ako u svom domu imate veliki sunčani prozor, tada možete biti sigurni da će ove biljke odlično uspijevati:

  • Krasula

Krasula se još naziva i biljkom novčića, a pripada skupini sukulenata. Ova biljka je idealna za sve nemarne vlasnike, jer ne traži previše pažnje, a može dugi niz godina rasti u istoj posudi. Krasule najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima i vole duža sušna razdoblja.

  • Aloe vera

Aloe vera je vrlo izdržljiva mesnata biljka koja u listovima pohranjuje vlagu pa je ne trebate prečesto zalijevati. Najbolje je pustiti da se zemlja u tegli malo osuši između zalijevanja.

  • Sansevieria

Ova biljka poznata je još i pod nazivom „svekrvin jezik“ ili „sablja“, a prepoznatljiva je po dugim uspravnim lišćem. Vrlo je lako brinuti se za ovu biljku, a tolerirat će različite uvjete, uključujući izravno sunce ili pak slabu svjetlost.

  • Kroton

Biljke krotona imaju lišće žarkih boja uključujući crvenu, ružičastu, narančastu, žutu, zelenu i bijelu. Treba napomenuti da neće svi krotoni tolerirati izravno sunce. Sorte žarkih boja trebat će više sunca. Ove biljke ljubitelji su topline i vlage, pa će redovito prskanje pomoći pri uzgoju. Krotoni su vrlo osjetljivi na premještanje, a reagiraju gubitkom listova.

  • Krunica (String of pearls)

Krunica je poznata kao vrlo prelijepa viseća sobna biljka koja može narasti i do 60 cm duljine. Vrlo je osjetljiva za uzgoj, pa joj treba osigurati uvjete za rast. Treba napomenuti da je biljka blago otrovna te je kao takvu treba držati podalje od male djece i kućnih ljubimaca.

  • Kalanchoe

Još jedna vrsta sukulenata koja voli izravnu sunčevu svjetlost je kalanchoe. Prepoznatljiva je po lijepim, dugotrajnim, svijetlo obojenim cvjetovima koji mogu biti ružičasti, narančasti, crveni, žuti ili bijeli. Da bi ova biljka cvjetala, potrebno joj je dobro drenirano tlo i puno izravne sunčeve svjetlosti.

  • Kaktusi

Kaktusi su idealne sobne biljke koje zapravo uopće ne traže njegu, a vole izravno sunce. Posadite ih u dobro drenirano tlo, rijetko ih zalijevajte, osigurajte jako svjetlo i oni će vam biti zahvalni.

  • Juka

Biljka juke prepoznatljiva je po debeloj drvenastoj stabljici i dugim, oštrim, zelenim listovima. Ne traži puno vode, a kvaliteta tla joj nije važna sve dok je osigurana dobra drenaža. Ova je biljka idealna za ljetne terase i balkone jer uživa na suncu.