Presadnja biljaka OrganicLife VIXA
Presađivanje sobnih biljaka može se činiti jednostavnim zadatkom, ali uz presadnju postoji i faktor rizika. Biljke možda neće uspjeti nakon presađivanja. Saznajte kako to izbječi.

Upravo ste kupili sobnu biljku i niste sigurni treba li joj nova posuda ili se dobro snalazi u postojećoj? Možda ste primijetili da biljka ima problem u rastu, pa se pitate hoće li njezino presađivanje riješiti problem?

Većinu sobnih biljaka potrebno je presaditi svake 2-3 godine u posudu promjera 5 centimetara veću od prethodne. Korijeni koji izlaze iz drenažnih rupa ili sporiji rast uobičajeni su znakovi da je vaša biljka spremna za presađivanje.

Postoje neka pravila za presađivanje biljaka, a treba znati kada je za to pravo vrijeme.

ZNAKOVI KOJI NAM GOVORE DA BILJKE TREBAJU PRESAĐIVANJE

Presađivanje sobnih biljaka može se činiti jednostavnim zadatkom, ali uz presadnju postoji i faktor rizika. Naše biljke možda neće uspjeti nakon presađivanja.

Nikada ne treba presađivati biljke bez ikakvog razloga ili prečesto. To je jedno važno pravilo. Presađivanje biljke jednom svake ili svake druge godine opće je pravilo za većinu njih.

Ovo su neki od znakova koji nam govore da biljku trebamo presaditi:

 • Korijeni koji izlaze iz drenažnih rupa

Nakon što biljka razvije korijenje, započinje rast gornjeg dijela (stabljike, lišće i plodovi).

Nakon što se biljka potpuno razvije, korijeni biljke postaju isprepleteni unutar posude. Previše stisnut korijen znači da nema prostora za daljnji rast. Ako je korijen stisnut i možemo primijetiti kako izlazi iz drenažnih rupa, vrijeme je da razmislimo o presađivanju.

Tajna presađivanja je u tome da bismo svoje biljke trebali presaditi tijekom vegetacije, odnosno od ranog proljeća do kasnog ljeta. Nemojte se začuditi da vaše biljke tijekom zime pokazuju minimalan ili nikakav rast. Tada je biljka u fazi mirovanja.

 • Obješeno lišće ili nezdrava biljka

Ponekad biljka izgleda tužno čak i nakon sve one brige koju ste joj pružili. Listovi biljke su obješeni, a ona pretjerano ne pokazuje znakove života. To je situacija u kojoj ćemo prvo morati provjeriti sve ostale uvjete prije samog presađivanja.

Morat ćemo se pobrinuti za svjetlosne uvjete, vlažnost i najvažnije, zalijevanje same biljke. Dakle, prvo budite sigurni da su osigurani svi ostali uvjeti za uspješan rast, a ako unatoč tome nema pomaka, treba biljku presaditi.

 • Neprimjeren rast biljke

Biljka treba primjerenu posudu, a tek nakon što se korijenje potpuno razvije primijetit ćemo daljnji rast. Iz tog razloga veličina biljke i veličina posude trebaju biti u odgovarajućem omjeru kako bi rast bio kvalitetan i ravnomjeran.

Ako je posuda premala, mogla bi oštetiti korijenje i zaustaviti daljnji rast. Prevelike posude umanjit će rast biljke, jer se ona usredotočuje na rast korijenja i najčešće dolazi do slučaja prekomjernog zadržavanja vlage unutar posude. Savršen omjer biljke i tegle bit će 2/3 biljke prema 1/3 posude. Ako biljka ne dobije dovoljno prostora, tada se korijenov sustav neće razviti i zaustavit će rast biljke.

 • Žuto lišće

Što da radimo ako je biljka predugo bila zanemarena i zalijevanje je izostalo? Vidljivo je žućkasto lišće kada biljka ostane bez vode. Tlo je postalo previše kruto i nema hranjivih sastojaka da bi biljka uspijevala. Presađivanje omogućuje dostupnost hranjivih sastojaka i daje dovoljno prostora da biljka ponovno procvjeta.

 • Štetnici

Truljenje korijena često je ozbiljna i najgora pojava kod uzgoja sobnih biljaka. Previše vode može brzo razviti trulež korijena. Ako se uslijed prekomjernog zalijevanja to ipak ne dogodi, biljka postaje sklona privlačenju štetnika. Pojava štetnika ili truljenje korijena prisiljava nas da biljku presadimo u drugu posudu jer je to najsigurniji način da je ponovno vratimo u život.

U slučaju pojave štetnika na lišću ili stabljici, možemo koristiti insekticide, ali kada je riječ o truljenju korijena, ne možemo je ostaviti takvom kakva jest.

Kada biljci truli korijen, trebat ćemo je u potpunosti izvaditi iz posude i očistiti i raspetljati korijenje. Oštećeni dijelovi korijena često se obrezuju jer se više neće oživjeti i biljci neće pomoći na bilo koji način. Truljenje korijena i pojava štetnika uzrokuju usporen rast i ozbiljno oštećuju biljku.

KAKO PRESADITI SVOJE KUĆNE BILJKE?

Presađivanje biljke zahtijeva neke preduvjete. Uvijek zalijevajte biljku dan prije nego što je planirate presaditi. Pokušajte presaditi svoje biljke tijekom večernjih sati kako biste spriječili bilo kakav stres zbog sunčeve svjetlosti.

Za početak prvo ćete morati izvaditi korijenovu balu iz posude. Da biste to izveli, izbjegavajte snažno povlačenje stabljike jer može oštetiti korijenje. Lagano tapkajte posudu po tvrdoj površini i pokušajte izvući biljku iz posude. Zapamtite, ovo je vrlo osjetljiv postupak, a svako oštećenje korijena može biti opasno.

Sljedeći je korak temeljito provjeriti korijenovu balu radi oštećenja ili štetnika.

Odabir savršene posude nije umjetnost, ali ovaj korak moramo proći. Provjerite postoje li odvodne rupe i jesu li prikladne prema potrebi biljke. Ako nema drenažnih rupa, biljka će stajati u vodi i to će dovesti do truljenja korijena.

Odabir vrste tla treba biti u skladu s vrstom biljke. Općenito, u tu svrhu odabiremo dobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima.

PRESAĐIVANJE BILJKE U NOVU TEGLU

Nakon odabira prave veličine posude i čišćenja korijena od stare zemlje konačno dolazi do smještaja biljke u njezin novi dom.

Koraci za presađivanje biljke u novu teglu su:

 • Uzmite posudu i dodajte malo zemlje na dno
 • Uzmite korijenovu balu i biljku postavite u središte posude
 • Dodajte malo zemlje kako biste popunili prostor
 • Lagano tapkajte lonac kako biste napunili zračne džepove
 • Poravnajte tlo na gornjem sloju
 • Temeljito biljku zalijte nakon presađivanja
 • Stavite biljku na jaku neizravnu sunčevu svjetlost barem tjedan dana

KADA PRESADITI BILJKU NAKON KUPOVINE?

Presađivanje biljaka nakon kupovine ovisi o tome gdje ste ju kupili. Postoje i drugi čimbenici poput veličine biljke i posude, koje sada svi znamo provjeriti. Također, provjerite zdravlje biljke.

Uvijek dopustite da se biljka prilagodi nekoliko dana. Moglo bi se dogoditi da su biljke koje ste kupili presađene prije samo nekoliko mjeseci. Dopustite da se biljka prilagodi novom okruženju, svjetlosti, temperaturi i vlažnosti.

ŠTO ĆE SE DOGODITI AKO BILJKU NE PRESADITE?

Presađivanje biljaka pomaže u razvoju korijenovog sustava, a nakon što se korijenski sustav u potpunosti razvije, biljka će pokazati daljnji rast. Biljci je potreban veći prostor, više tla i dovoljno hranjivih sastojaka da bi se u potpunosti razvila.

TREBATE LI ZALIJEVATI BILJKU NAKON PRESAĐIVANJA?

Biljke su već prošle dovoljno stresa i nisu spremne za još jedan. Biljke treba zalijevati, one moraju ostati hidratizirane da bi učinkovito rasle bez stresa. Dakle, zalijevajte biljku i održavajte tlo vlažnim. Nemojte prelijevati jer bi to moglo naškoditi korijenju.