SOBNO BILJE LIFE VIXA
Sve sobne biljke s vremena na vrijeme treba presaditi kako bi bile zdrave i kvalitetne. No, znate li kada je pravo vrijeme za presađivanje?

Sve sobne biljke s vremena na vrijeme treba presaditi kako bi bile zdrave i kvalitetne. No, znate li kada je pravo vrijeme za presađivanje?

Ako nikada prije niste presađivali biljke, ne oklijevajte, jer taj je postupak vrlo lagan. Gledajte na to kao na spa tretman za vaše biljke. Osvježit ćete ih novom zemljom, pregledati korijenje, možda malo orezati i prema potrebi premjestiti u veće posude.


KAKO ZNATI KADA JE PRAVO VRIJEME ZA PRESAĐIVANJE?

Vaša će vas biljka zapravo obavijestiti kada je došlo vrijeme da je presadite. Nekoliko je znakova koji ukazuju na to:

  • primjećujete da se tlo nakon zalijevanja isušuje brže nego inače
  • kada biljku zalijevate, voda odmah istječe s dna
  • kada vidite kako korijenje izlazi iz drenažnih rupa znak je da je biljci stisnut korijen i da samim time sprječava vodu da se upije u zemlju koje zapravo niti nema u posudi
  • ako je prošlo godinu ili dvije otkako je biljka kupljena ili presađena. Tlo u tegli bit će osiromašeno hranjivim tvarima, te sve više suho i stvrdnuto
unsplash-logoOrganicLife

Biljku presadite u novu, čistu teglu, za broj veću od one stare. Ako vašoj biljci ne treba više prostora, samo svježa zemlja, zaprljajte ruke i presadite je u posudu iste veličine.

Sredina proljeća sjajno je vrijeme za presadnju sobnih biljaka. Početak je vegetacijske sezone, vaše su biljke pune energije i bit će u najboljoj formi za prilagodbu na nove uvjete.

KAKO SE BRINUTI ZA SVOJU BILJKU NAKON PRESAĐIVANJA?

Za početak, kad smjestite biljku u novu posudu, držite je na svijetlom mjestu, ali ne na izravnom sunčevom svjetlu. Ostavite biljku da se odmori barem nekoliko dana prije nego što je ponovo zalijete. To će zaliječiti sve korijene koji su možda oštećeni tijekom presađivanja. Oštećeni korijeni ne mogu upiti vodu i vrlo su osjetljivi na višak vlage.

Također biljku ne prihranjujte odmah nakon presađivanja, jer su korijeni osjetljivi i mogu se oštetiti. Osim toga, svježe tlo za presadnju sobnih biljaka već ima u sebi hranjive sastojke, tako da gnojidba zaista neko vrijeme nije uopće niti potrebna

– Savjeti za dobar život biljaka

Presađivanje ne smije oštetiti biljke. No, imajte na umu da, bez obzira na to koliko ste pažljivi, presađivanje može uzrokovati određeni stres na vašoj biljci i njezinom korijenskom sustavu.

Nakon presađivanja mogli biste primijetiti kako lišće otpada ili vene, što je u umjerenim količinama normalno. Budite samo nježni i pažljivi prema svojoj biljci te nastavite s normalnom njegom.

4 koraka za uspješnu presadnju

  1. Izvadite biljku iz posude

Pažljivo okrenite biljku na bok, nježno pritisnite posudu da biste olabavili zemlju i korijenje. Jednom rukom primite glavnu stabljiku, ali je nemojte povlačiti. Drugom rukom pažljivo izvucite posudu sa korjenove bale biljke.

Ako je vaša biljka u potpunosti ispunila posudu korijenjem, možda ćete trebati oštrim nožem ili škarama rezati stranice stare posude.

  1. Pregledajte korijenje i uklonite staru zemlju

Sad kad je biljka izvađena iz stare posude, možete nježno pokušati raspetljati korijenje s dna biljke i ukloniti staru zemlju. Budite nježni i oprezni, pokušajte ga što manje oštetiti, a ono staro i osušeno orežite.

  1. Odaberite pravu posudu za svoju biljku

Nova posuda trebala bi biti samo za jednu veličinu veća od stare. Još važnije, pobrinite se da vaša posuda ima barem jednu drenažnu rupu kako bi višak vode mogao izaći. Također nemojte pretjerivati ​​i biljku presaditi u preveliku posudu.

Ako malu biljku posadite u preveliku posudu, tlo će ostati predugo mokro nakon zalijevanja, što može dovesti do truljenja korijena.

  1. Premjestite biljku u novu posudu

Na dno nove posude stavite malo zemlje. Na nju stavite svoju biljku. Pazite da bude u sredini i uspravna. Površina korjenove bale mora biti malo ispod ruba nove posude, pa prema potrebi dodajte ili uklonite zemlju s dna posude. Zatim prostor između korjenove bale i bočnih strana posude napunite s još zemlje. Pažljivo punite zemlju dok se posuda ne napuni. Prejako pritiskanje može slomiti korijenje, zato budite nježni.

Presadite biljke


Važan savjet

Presađivanje je idealno vrijeme da se s biljke uklone svi suhi i uveli listovi, a ako je potrebno, orežite cjelokupnu biljku kako biste potaknuli grananje.