Kako ostati dosljedan svojim ciljevima

Kako biti dosljedniji u životu? Kako ne odustati na pola puta? Kako ostati dosljedan ciljevima?

U ovom postu podijeliti ćemo zašto ne uspijevamo ostati dosljedni i kako možete unijeti više dosljednosti u svoj život.

1. Početak s dosljednošću

Odaberite svoj cilj

Ovdje vidite da sam riječ ‘Cilj’, a ne Ciljevi.

Često je razlog zašto se većina nas bori da budemo dosljedni taj što si postavljamo previše ciljeva, a zatim zaboravimo što su oni uopće bili. Kako biste ostali dosljedni svom cilju, važno je da odaberete samo jedan cilj za određeno vremensko razdoblje.

To može biti da počnete vježbati, da radite na sebi, da se pridržavate jutarnje rutine ili bilo što drugo, ali svakako odaberite samo jedno i posvetite mu se 100 %.

Međutim, ako uopće želite postaviti više od jednog cilja, postavite samo jedan cilj za različita područja svog života, na primjer:

Zdravstveno – početi vježbati

Što se tiče novca – uštedite 100 eura ovaj mjesec

Briga o sebi – posvetiti 1 sat samo sebi ujutro

Ako to učinite, odaberite samo 3 područja svog života odjednom, nikad više od 3.

Neka vaš zašto bude jak

Dajte si malo vremena da razmislite o svom “zašto”.

Ako je vaš razlog jak, željet ćete ostati dosljedni usprkos svemu i vjerojatnije je da ćete ustrajati u tome, u usporedbi s time da nešto započnete iz impulsa ili zato što svi tako rade.

Pa koji je tvoj zašto? Neka vaše namjere budu jake.

Postavite vremenske rokove. Zatim postavite vremenski rok za svoj cilj i nastavite mu se vraćati čak i ako ne uspijete unutar tog vremenskog okvira. Na vama je da odlučite želite li zadržati vremenski okvir od 1 godine, vremenski okvir od 6 mjeseci ili vremenski okvir od 3 mjeseca. Preporučili bismo vam da za svoj cilj ili fokus ne postavite kraći od 3 mjeseca. mjeseca savršeno vrijeme da postavite realne ciljeve i čak počnete vidjeti rezultate iz toga.

Vrlo je ostvarivo podijeliti godinu u 4 tromjesečja i zatim postaviti 1-2 cilja za svako tromjesečje. Nakon toga možete postaviti mjesečne i tjedne ciljeve. Evo kako postaviti tjedne ciljeve i ostvariti ih.

Što god da je vaš cilj, pokušajte ga učiniti mjerljivim, a zatim vidljivim. Držite ga točno pred očima. Pratite svoj napredak i držite ga pred sobom da biste ga vidjeli svaki dan.

2. Učenje kako se nositi s nedostatkom dosljednosti

To je najteži dio jer je sredina od koje najčešće odustajemo. Na kraju propustimo trening ili dva, nešto dođe između, ili se jednostavno osjećamo lijeni i osjećamo da više ne možemo biti dosljedni.

Dakle, ovdje se sljedeće točke odnose na to kako se nositi s nedostatkom dosljednosti. Dopustite sebi da se borite i osjećate se neugodno.

Kao ljudska bića volimo dobre osjećaje i mrzimo se osjećati loše i nelagodno. Ali put do napretka nije uvijek ispunjen cvijećem. Zapravo, ako se ikad želimo približiti svojim ciljevima, onda si moramo dopustiti da se slažemo s neredom. Zabilježite sve svoje borbe jer će one biti dokaz vaše pobjede.

Ako želite ostati dosljedni svojim ciljevima, morate to prihvatiti unaprijed govoreći: ‘Ovo će postati neugodno i zbog toga ću se mučiti, ali spreman sam konačno izaći iz svoje zone komfora i dopustiti sebi da budem nov čovjek.’

Ponekad ili većinu vremena nedostatak dosljednosti je jednostavno zato što dosljednost ne činimo lakom. Olakšajte si biti dosljedan. Evo tri načina za to:

Razjasnite se kada i što.

Nemojte samo reći da ću početi vježbati od sutra ili kasnije. Naš se um ne voli ni malo truditi kada treba nešto poduzeti. Morate unaprijed razjasniti kada i što. Napravite rane pripreme. Na primjer, ako želite vježbati svaki dan i ne propustiti treninge, pripremite odjeću i obuću za vježbanje. Vodite računa o okolišu kako biste smanjili smetnje i iskušenja

Raspored

Dosljednost se ne može oslanjati na impuls ili motivaciju.  Sigurno se možete motivirati, ali osjećaj i motivacija su nepouzdani. Jedini način da budete dosljedni u životu i dosljedni svojim ciljevima je promišljeno planiranje.

Koji su vaši ciljevi? Postavite raspored za to. Popravite taj vremenski odsjek i čuvajte ga kao svetog, ovo je jedina mantra dosljednosti.

Kraj perfekcionizmu

Ne dopustite da vas vaša mašta o savršenstvu spriječi da činite dobro u stvarnosti. Jednom kad ste u stanju identificirati svoje perfekcionističke tendencije: “Ovo nije najbolje, ovo nije originalno, ovo nije kako bi trebalo biti, ja sam loš u ovome…” i sve takve misli, bit će vam mnogo lakše da budete dosljedni. Dopustite sebi da budete početnik. Dopustite sebi borbu i izađite iz svoje zone udobnosti. Tako ćete rasti i uspjeti.

3. Kako ostati dosljedan svojim ciljevima

Ne usredotočujte se na ishod, već na rutinu. Još jedan glavni razlog zašto ne uspijevamo biti dosljedni je taj što se previše vezujemo za rezultat i na kraju ispadnemo nestrpljivi.

Izgradnja rutine i slijeđenje rutine uvelike pomaže da budete dosljedni, jer tada počinjete raditi na svojim ciljevima iz navike i van svoje svakodnevne rutine, umjesto da to radite radi ishoda ili da se oslanjate na svoju motivaciju i osjećaj.

Kako biste nastavili održavati dosljednost svojim ciljevima, morate pronaći načine da ostanete motivirani i puni energije. Neizbježno će biti trenutaka kada ćete se osjećati iscrpljeno, izgorjelo, lijeno, sumnjičavo i htjet ćete odustati od lošeg, ali ono što je važno je kako ćete se napuniti i natjerati da se vratite svojim ciljevima.

Kako biste bili dosljedni, naučite uživati u procesu. Nemojte biti toliko opterećeni samo ishodom, već neka vaše putovanje bude nešto čega ćete se rado sjećati. Ako se boriš, bori se. Također naučite uživati u borbi. Neka vam to bude uspomena na ono što ste prešli s hrabrošću, vjerom i pouzdanjem unatoč sumnjama i padovima. U budućnosti, kada pogledate unatrag, osjećat ćete se ponosni na sebe i bit će to iskustvo za podijeliti.

Na kraju, nastavite se vraćati na pravi put. Čak i ako propustite jednom ili dva puta, važno je hoćete li mu se ponovno vratiti ili ne. Upamtite, ‘Naša najveća slava nije u tome što nikada ne padnemo, nego u tome što ustanemo svaki put kad padnemo’. Naučite ustati svaki put kad padnete. Pronađite inspiraciju i vratite se sebi. Jednom kada se vratite sebi, vratit ćete se i svojim ciljevima.

Izdanje Zima 2023 Organic Life