Kako postati jutarnji tip

Vrijeme je da postanete jutarnja osoba i da zaista zavolite ovakav način života. Iskoristite ovih 10 jednostavnih trikova da se rano probudite i zaplovite na svom putu prema zdravijem životu.

10 načina da postanete jutarnja osoba

1. Večernja rutina bez stresa

Stres prije spavanja može uzrokovati nespremnost za spavanje. Nemiran um ne želi spavati na vrijeme. Više voli ostati budan do kasno, brinući se zbog zabrinjavajućih misli koje ne bi smjele čak ni biti dopuštene noću. Stvaranje noćne rutine super je zdrava navika, a da ne spominjemo da je obavezna za sve ljubitelje brige o sebi. Stvara atmosferu koja vas potiče da se opustite i zatvorite oči pred mirnim mislima.

Evo nekoliko aktivnosti koje možete dodati svojoj večernjoj rutini:

Topli tuš

Pravilna njega kože

Vođenje dnevnika

Umirujuća glazba

Mirisne svijeće

Čitanje

2. Napravite postupne promjene

Najgora pogreška koju možete napraviti je pokušavajući postati jutarnja osoba preko noći. Najčešće budete nestrpljivi i želite vidjeti brze rezultate u svojoj rutini. Nestrpljivost i nemir neće vam pomoći da se rano probudite. Ako ništa drugo, na kraju ćete zaglaviti u ciklusu dnevnog/noćnog spavanja u kojem nemate fiksni raspored spavanja.

Da biste usvojili trajnu naviku, unesite male promjene svaki dan dok ne postignete idealnu točku.

Evo nekoliko postupnih pristupa koje možete slijediti kako biste postali jutarnja osoba:

Postupno smanjite težinu večere (lagani obroci olakšavaju da brže zaspite)

Polako mijenjajte vrijeme spavanja (svaku noć krenite na spavanje pola sata ranije)

Odradite pet minuta meditacije kako biste vježbali svjesnost i kontrolu

Zabilježite četiri rečenice tijekom večeri i napišite više sljedeći put

Jednu večer vježbajte deset minuta, a sljedeće neka bude petnaest. U skladu s tim povećajte.

3. Izgradite osvježenje

Ponudite sebi poticaj za rano buđenje. Jer ozbiljno, zašto biste se, zaboga, htjeli probuditi u stresnoj rutini? Ako ujutro planirate skočiti ravno na prijenosno računalo kako biste dovršili pisanje izvješća, nema šanse da bi vaš pospani mozak surađivao.

Evo nekoliko simpatičnih savjeta za blistavu jutarnju rutinu:

Izbjegavajte dirati telefon prvih trideset minuta

Pospremite krevet

Popijte jednu šalicu biljnog čaja

Pišite jutarnje stranice da upijete pozitivnost

Zalijevajte svoje biljke

Prošećite malo prirodom

Vježbajte ili radite jogu

Istuširaj se i obuci

Završite svoju jutarnju rutinu doručkom bogatim proteinima

4. Poboljšajte kvalitetu sna

Jeste li se ikad zapitali kako ponekad spavate i po 12 sati, a probudite se s glavoboljom, a ponekad vas napuni i 4 sata sna?

Vaše vrijeme spavanja i vrijeme buđenja su važni. Ali nešto što je jednako bitno je kako spavate. Kvaliteta sna određuje vašu razinu energije za taj dan. Ako dobro spavate, prirodno ćete dobro funkcionirati u životu. S druge strane, pogrešno spavanje može imati zamorne učinke na vaše tijelo.

5. Koristite dnevnik da svoje misli odvedete u krevet

Na kraju dana, vjerojatno imate stvari koje trebate staviti u perspektivu. A najbolji način da to učinite je da zabilježite svoje misli. Odlazak u krevet s teškim umom može rezultirati nemirnom noći, dok se rasterećenom mozgu lakše odmoriti. Vođenje dnevnika prije spavanja ključno je za mentalno zdravlje i stvaranje odgovarajućeg okruženja za spavanje. Kad se sljedećeg jutra probudite, možete započeti dan ispočetka i nadograđivati se na svom sređenom prošlom iskustvu.

6. Naučite voljeti čin spavanja

Je li moguće da se grozite spavanja i da ga vidite kao obvezu, a ne kao aktivnost za odmor? Možda se brinete da ne možete spavati, a ta strepnja povećava vaše probleme sa spavanjem?

Ako patite od anksioznosti spavanja, prvo se morate pozabaviti svojim stajalištem o tome. Uglavnom, naučite kako voljeti čin spavanja. Vaše tijelo napreduje nakon dobrog noćnog odmora, a vaš bi um trebao biti na istoj stranici po pitanju sna.

Shvatite pravu vrijednost svog vremena za spavanje i više nećete željeti zatvoriti oči.

7. Odredite svoje namjere za sljedeći dan

Ovaj korak je ključan da postanete jutarnja osoba. Planiranje dana unaprijed i postavljanje pozitivnih namjera za sljedeći dan značajno povećavaju vaše šanse za rano buđenje. Također, to je nevjerojatna praksa za ljude koji žele povećati svoju produktivnost i vlastiti rast.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odredite svoje namjere za sljedeći dan:

Koristite samopotvrđivanje kako biste učvrstili svoje misli.

Razgovarajte s prijateljem o svojim tjednim ciljevima.

Budite realni u pogledu svojih svakodnevnih ciljeva.

Koristite dnevni planer.

Budite disciplinirani, ali i opušteni. Usklađivanje oba ključno je za uspješan dan.

8. Koristite budilicu

Ne postavljajte alarm na svom telefonu. Samo ćete pritisnuti pauzu i vratiti se u san. Umjesto toga, kupite si glasnu budilicu i postavite je preko puta sobe. Dok je isključite, njezin bi glasni pisak trebao prodrijeti kroz vaš mozak izazvan snom i stvoriti određenu budnost. A što se tiče osiguravanja da se ne vratite na spavanje usprkos svom glasnom nemiru, tu dolazi naš sljedeći savjet.

9. Neka vaše jutarnje stvari budu spremne

Odmah nakon što završite sa gašenjem budilice, vaše jutarnje stvari trebale bi biti sljedeće što ćete primijetiti na stolu. Te stvari mogu uključivati vašu odjeću za vježbanje, cipele, prostirku za vježbanje, jutarnji dnevnik i ispeglanu odjeću koju ćete nositi nakon tuširanja. Ove će vam stvari djelovati kao vidljivi izvori motivacije. To je također solidan način komuniciranja vašem mozgu da je vaš dan zacrtan i da kasno buđenje (ili povratak na spavanje) nije opcija.

10. Izložite se jakom svjetlu u trenutku kada ste budni

Odmah nakon što se probudite, dobra je ideja stvoriti okruženje koje označava početak vašeg dana. Vaš pospani mozak mora dobiti dopis da je noć gotova i da ulazimo u novu jutarnju zonu. Najbolji način za to je izlaganje jakom svjetlu!

Postoje dvije glavne prednosti ovoga:

Svjetlo će oko vas stvoriti auru pozitivnosti.

I bit će manje vjerojatno da ćete ponovno zaspati.

Otvorite prozore da uđe malo prirodnog svjetla i omogućite ulazak svježeg zraka.

Ako se budite prije zore, upalite najsjajnije svjetlo u sobi. Imajte na umu da svjetlost može biti snažan izvor pozitivnosti. Na vama je da ga iskoristite na pravi način. U pravom svjetlu, u pravo vrijeme, sve je izvanredno.

Izdanje Zima 2023 Organic Life