Kako potaknuti biljke na brži rast OrganicLife VIXA
Kako mogu svoje biljke potaknuti na brži rast? Što je to dodatno što moja biljka zahtijeva? Sve su to pitanja koja dolaze kada gledate svoju biljku. Savjete pronađite u tekstu

Može biti poprilično frustrirajuće kada neko vrijeme ne vidimo nikakav novi rast biljaka.

Kako mogu svoje biljke potaknuti na brži rast? Što je to dodatno što moja biljka zahtijeva? Sve su to pitanja koja dolaze kada gledate svoju biljku.

Jednostavan odgovor kojeg se pridržavaju svi jest da biljku ispravno njegujete, poput zalijevanja, svjetla, temperature i vlažnosti. Međutim, većina nas zanemaruje prihranu za svoje biljke. Baš poput nas, i biljkama su potrebne odgovarajuće hranjive tvari za rast. Hranjive tvari poput dušika, fosfora, kalija i drugih hranjivih sastojaka te mikronutrijenata pomažu biljci da pojača svoj rast.

PRESUDNI ČIMBENIK KOJI ODREĐUJE RAST BILJKE

Orezivanje, odabir posude ispravne veličine i odgovarajuća rasvjeta presudni su za pravilan rast biljaka. Te uobičajene načine njege i uvjeta uzgoja svi znaju i ne moramo ih navoditi.

  • OREZIVANJE

Najčešći način poboljšanja rasta biljke je pravilno dotjerivanje. Da, ovdje govorimo o orezivanju vaše sobne biljke. Iako biljka izgleda zdravo i nema razloga da je orezujete, ona zapravo bez orezivanja neće uspijevati i postati zdravija u usporedbi s biljkom s pravilnim orezivanjem.

Savjeti za orezivanje:

  • prije nego što započnete, škare dezinficirajte
  • o orezivanju razmišljamo samo tijekom vegetacije, od ranog proljeća do kasnog ljeta
  • PRAVILAN ODABIR VELIČINE TEGLE

Odabir pravilne veličine posude presudan je za biljke. Razlog tome je što korijenje i razvoj korijenskog sustava biljaka izravno ovisi o veličini posude. Kada je tegla prevelika, biljka svu snagu troši na rast korijena čime se usporava rast stabljike, listova i cvjetova. To također dovodi do najčešćeg problema prekomjernog zalijevanja. Ako je pak tegla premala, može oštetiti korijenje i zaustaviti daljnji rast.

Savjet za odabir tegle:

  • odaberite teglu koja je za jednu veličinu veća od one u kojoj je biljka do sada rasla
  • ako je biljka visine 20 centimetara birajte teglu zapremine 5 litara, te proporcije se pridržavajte kako biljka raste
  • SVJETLOST

Ako vaša biljka uopće ne dobiva sunčevu svjetlost, slabo će napredovati i biti bljedunjava. Za zdrav rast biljke, potrebna je umjerena sunčeva svjetlost, jer bez toga nije moguć proces fotosinteze.

Ovisno o vrsti biljke, birajte položaj i jačinu sunčeve svjetlosti. Tako kaktusi i sukulenti traže izravnu sunčevu svjetlost dok paprati vole više polusjenu. Većina biljaka odlično će rasti na umjerenoj svjetlosti.

  • GNOJIDBA

Biljka treba pravu količinu hranjivih sastojaka i dobru hranu za gušći i brži rast. Da biste odabrali najbolje gnojivo za vaše biljke, ne trebate potrošiti hrpetinu novca. Važno je odabrati pravilno, uravnoteženo gnojivo koje se može koristiti u bilo koje godišnje doba i ima sve potrebne hranjive sastojke koji su biljkama potrebni.