Njega biljaka tijekom zime OrganicLIfe VIXA
Briga o sobnim biljkama zimi razlikuje se od brige o njima tijekom ostatka godine.

Dok polako prelazimo u zimske mjesece, važno je uzeti u obzir i brigu o našim biljkama u zatvorenome. Briga o sobnim biljkama zimi razlikuje se od brige o njima tijekom ostatka godine.

Kada govorimo o brizi sobnih biljaka tijekom zimskih mjeseci, treba uzeti u obzir sljedeće:

  • Zalijevanje

Biljke nisu u fazi aktivnog rasta tijekom zime. Većina biljaka usporava svoj rast, a neke čak i potpuno miruju. Stoga biljke ne treba zalijevati tako često kao u ljetnim mjesecima, jer to jednostavno neće koristiti. Biljke biste trebali zalijevati kada se tlo osuši oko centimetar ili dva ispod površine, ali primijetit ćete da se to neće događati tako često kao u proljeće i ljeto.

S previše zalijevanja može se pretjerati zimi, a zasigurno ne želite da vaša biljka sjedi u vlažnim, mračnim uvjetima što dovodi do truljenja korijena. Korištenje mjerača vlage može biti od velike pomoći treba li vašoj biljci zaista voda.

  • Vlažnost

Hladan zrak je suh zrak, a dodamo li takvom zraku još i izvore topline, biljke u zatvorenim prostorima  doista pate. Većina sobnih biljaka voli vlagu tijekom cijele godine (i to je važno ljeti, jer klima uređaj također čini naše domove suhim), zato je potrebno svojim biljkama osigurati dodatnu vlažnost, posebno zimi. Ovlaživač zraka je najlakši način za to.

  • Svjetlo

Manje je svjetla tijekom hladnih mjeseci kada dani postaju kraći, stoga razmislite o premještanju biljaka na jače osvjetljeno mjesto u vašem domu. Ako to nije moguće preporuka je kupnja svjetala za uzgoj kako biste nadopunili nedostatak prirodnog svjetla.

  • Temperatura

Obično je sve ispod temperature od 10C prehladno za većinu sobnih biljaka. Pokušajte biljke smjestiti podalje od propuha i ekstremno hladnih područja, poput ulaznih ili balkonskih vrata.

  • Gnojidba

Biljke je potrebno prihranjivati samo u fazi aktivnog rasta, a to je u proljeće i ljeto, te nešto malo u jesen. Kućne biljke zimi nije potrebno prihranjivati. Oduprite se želji da prihranjujete svoje biljke tijekom hladnih zimskih mjeseci. To zapravo može biti jako štetno i rezultirati spaljenim lišćem jer biljka neće koristiti hranjive tvari.

  • Štetnici

Nastavite provjeravati svoje biljke kao i obično kada su u pitanju štetnici. Suhi zrak, slabiji protok zraka u zatvorenom i hladno vrijeme vani uzrokuju da štetnici traže zaklon u zatvorenom prostoru.

  • Presađivanje

Općenito, ne biste trebali presađivati ​​svoje sobne biljke zimi, ali uvijek postoje slučajevi kada biljku u tegli obavezno treba presaditi i nećete imati izbora. To će biti u redu, ali ako je moguće, pokušajte pričekati do proljeća.

  • Razmnožavanje

Ne uzimajte reznice od biljaka koje zimi miruju ili značajno usporavaju rast.

Zašto moje sobne biljke zimi venu?

Ako vaše biljke počnu zimi značajno venuti, problem bi mogao biti bilo koji od gore navedenih čimbenika. Izrazito suh zrak, trulež korijena zbog prekomjernog zalijevanja, nedostatak svjetla, preblizu hladnoći i propuhu, te štetnici najčešći su krivci.

Treba imati na umu da će neke biljke tijekom zime mirovati ili čak potpuno uvenuti, a zatim će ponovno krenuti s rastom tijekom proljetne sezone.

Rastu li sobne biljke zimi?

Neke biljke će nastaviti rasti i tijekom zimskih mjeseci. To su najčešće biljke koje i inače rastu uz minimalno sunčeve svjetlosti poput zlatnog puzavca, monstere i zamioculcasa.