Kako umješati beton

Beton je vrijedan građevinski materijal oko kuće. Snažan, prilagodljiv i izdržljiv, beton se može koristiti za terase, stupove ograde, podove, temelje i ploče. Od betona možete čak izraditi kuhinjske ploče, kupaonske umivaonike i sudopere.
Dok se miješanje betona obično povezuje s kamionima za miješanje i komercijalnim miješalicama, kućni majstori mogu pouzdano zamiješati male količine betona jednostavnim alatima.
Manje količine betona moguće je miješati ručno, bez upotrebe električne miješalice. Koristit ćete samo vrtnu motiku i lopatu, posudu za miješanje kao što su kolica i izvor čiste vode kao što je onaj iz vrtnog crijeva.

Savjet
Uvijek slijedite upute proizvođača o tome koliko vode dodati betonu. Uvijek počnite s manje vode i dodajte više prema potrebi kako biste izbjegli slab beton.

Savjeti za povećanje radnog vremena betona
Beton za brzo miješanje počinje se vezivati za oko 20 do 40 minuta. To znači da imate manje od 20 minuta za potpuno miješanje betona i izlijevanje.
Kako biste održali te stroge parametre, morat ćete imati sve svoje materijale i alate spremne i pri ruci. Svaka vanjska radnja samo smanjuje radno vrijeme betona.

S vrtnim crijevom izlijte oko 2L vode u mjernu posudu, a zatim u kantu. Označite vodenu liniju neizbrisivim markerom.
Postavite motiku, lopatu, kantu s vodom, mjernu posudu i vrtno crijevo (slavina uključena, crijevo kontrolirano prskalicom) na dohvat ruke od kolica.
Miješajte beton što je moguće bliže mjestu izlijevanja.
Rad s pomoćnikom. Jedna osoba svoju pažnju posvećuje miješanju, dok druga dodaje vodu i umiruje kolica.
Ako radite sami, učvrstite kolica dok miješate beton tako da nogom stanete na jedan od postolja kolica ili koljenom poduprete stranu bazena.
Beton se stvrdne unutar 24 sata. Smatra se da je beton potpuno očvrsnuo nakon 28 dana, ali obično je upotrebljiv za oko dan ili dva, ovisno o primjeni.
upute

Vreća betona
Za čisto izlijevanje koje smanjuje prašinu, postavite vreću betona na kraj u kolica. Držite vrh vrećice jednom rukom, a drugom rukom odrežite gornji dio vrećice pomoćnim nožem. Nježno gurnite vrećicu na stranu i polako izlijte betonsku smjesu. Za sada smjesu držite zatvorenu na jednoj strani kolica ili posude za miješanje.
Ulijte vodu
Ulijte pripremljenu kantu vode u otvorenu stranu kolica ili umivaonika.
Polako presavijte beton s vodom
Motikom postupno izvlačite materijal s betonske strane bazena u vodu. Provjerite je li proizvod umiješan u vodu prije nego što uvučete još proizvoda.
Pomiješajte beton
Kada se sav beton i voda pomiješaju, nastavite miješati dok ne uklonite sve zračne džepove ili suhe dijelove.
Procijenite i dopunite beton ako je potrebno
Beton bi trebao imati konzistenciju poput maslaca. Ne smije biti juhasto. Ako je tako, dodajte malu količinu suhog betona da učvrstite smjesu. Ni mješavina ne smije biti praškasta. Ako je tako, dodajte do dvije šalice vode, jednu po jednu.
Provucite motiku jednom kroz mješavinu, tako da motika dodiruje dno bazena. Stranice betonskog utora trebaju stajati čvrsto. Kada tapkate beton motikom ili lopatom, on bi trebao ostati ravan.
Očistite alate
Odmah nakon izlijevanja betona očistite alat (osim ako ćete miješati još betona). Stavite alate u kolica, poprskajte ih čistim, a zatim ih postavite sa strane da se osuše. Poprskajte unutrašnjost kolica i očistite sve ostatke betona.