Feng Shui Organic Life
Savjeti za uspostavljanje ravnoteže u životu i kod kuće

Značenje feng shuija može se raščlaniti na kineske riječi “feng”, što znači vjetar, i “shui”, što znači voda. Koncept je izveden iz drevne pjesme koja govori o ljudskom životu koji je povezan i teče s okolinom oko sebe.

Što je Feng Shui?

Po definiciji, feng shui je praksa raspoređivanja dijelova u životnim prostorima kako bi se stvorila ravnoteža s prirodnim svijetom. Cilj je obuzdati energetske snage i uspostaviti sklad između pojedinca i okoline.

Ako ste tek upoznali feng shui, evo savršenog vodiča za vas s feng shui savjetima za početnike. Upoznajte se s pet elemenata – zemljom, metalom, vodom, drvetom i vatrom – i kako se oni pretvaraju u dizajn doma i izbor dekora. Također, razmotrite nekoliko savjeta za uređenje, imajući na umu feng shui.

Feng Shui savjeti

Pet elemenata: Otkrijte kako pet elemenata može komunicirati s vašim prostorom.

Zapovjedni položaj: Odredite svoj položaj moći u sobi.

Glavna vrata: Očistite glavni ulaz od nereda.

Dnevna soba: Sjedećih mjesta treba biti dovoljno, okrenuti jedno prema drugom, bez naslona prema ulazu.

Kuhinja: Održavajte čistoću za dobro zdravlje.

Kupaonica: Držite vrata i WC školjku zatvorene.

Spavaća soba: Izbjegavajte pohranjivanje stvari ispod kreveta.

Pet elemenata

Feng shui koristi sustav od pet elemenata, koji dolazi iz taoističke filozofije. Ovaj sustav promatra cikluse prirode i kako oni rade zajedno kako bi bili u ravnoteži. Pet elemenata su zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Svaki element povezan je s određenim kvalitetama, kao i bojama i oblicima koji se mogu koristiti kao elementi dizajna ako želite poboljšati te kvalitete u svom domu i životu.

Zemlja

Zemlja je povezana sa brigom o sebi, granicama i ishranom. Povezan je sa zemljanim bojama poput žute, narančaste i smeđe, kao i s kvadratnim oblicima i teškim predmetima.

Možete dodati element zemlje u svoj dom s četvrtastim žutim tepihom ili čvrstim pravokutnim stolom.

Metal

Metal ima kvalitete radosti, ljepote i preciznosti. Bijela, siva i metalik boja, kao i kružni oblici predstavljaju metal.

Da biste svom prostoru dodali metal, pokušajte dodati okruglu, metalnu žardinjeru ili rasvjetno tijelo.

Voda

Voda predstavlja duboku mudrost i povezanost s drugima i svijetom. Vezan je za crne, vrlo tamnoplave i valovite oblike.

Možete dodati vodu u svoj dom s vodenom fontanom ili umjetničkim djelom s vodenim slikama.

Drvo

Drvo je povezano s rastom, iscjeljivanjem i vitalnošću. Predstavljena je zelenom i plavom bojom, kao i visokim, stupastim oblicima.

Zelene sobne biljke posebno su sjajan način za uvođenje drvenog elementa u vaš dom.

Vatra

Vatra predstavlja strast, inspiraciju i vidljivost. Povezana je s vatrenim bojama poput crvene i jarko narančaste te oblicima trokuta.

Svjetlost je također povezana s elementom vatre. Lampe su sjajan način da dodate element vatre u svoj dom.

Zapovjedni položaj

Zapovjedna pozicija jedna je od temeljnih osnova feng shuija. Važno je da vaš krevet, radni stol i štednjak budu pod kontrolom jer svaki od ovih predmeta predstavlja značajan aspekt vašeg života. Vaš krevet predstavlja vas, vaš štednjak predstavlja vaše bogatstvo i resurse, a vaš radni stol predstavlja vašu karijeru i životni put.

Da biste stavili svoj krevet, radni stol ili štednjak u kontrolu, pronađite mjesto u sobi gdje vrijedi sljedeće: kada sjedite za radnim stolom, ležite u krevetu ili kuhate, možete vidjeti vrata, a da niste izravno u redu s tim. Ideja iza ovog položaja je da imate dobar pogled na bilo koga ili bilo što što bi moglo ući kroz vrata, što vam pomaže da se osjećate opuštenije na podsvjesnoj razini. To također znači da ste svjesniji potencijalnih prilika koje vam se mogu pružiti.

Savjeti za uređenje sobe po sobe

Ulazak

Ulaz, koji se naziva usta Qija, je mjesto gdje energija ulazi u vaš prostor. To je također ono što ljudi vide izvan vašeg doma, tako da predstavlja vaše lice svijetu. Pobrinite se da ovo područje bude čisto i bez nereda, tako da Qi može lako teći. Također je važno da se vaša ulazna vrata lako pronađu. Je li jasno označen i bez prepreka? Vaši prijatelji, kao i dostavljači, trebali bi ga moći lako pronaći i pristupiti mu.

Također je dobra ideja održavati ovo područje čistim. Redovito metite svoj ulaz, a ne zaboravite oprati i vrata. Možda ćete također htjeti dodati rasvjetno tijelo kako bi ovo područje bilo svijetlo i predstavili element vatre.

Dnevna soba

Dnevne sobe su mjesta za okupljanje obitelji i prijatelja, stoga bi se trebale osjećati ugodno i gostoljubivo. Pobrinite se da imate udobna mjesta za sjedenje – dovoljno za sve koji žive u kući, plus nekoliko dodatnih mjesta za goste. Kako biste potaknuli povezivanje i razgovor, okrenite stolce i sofe jedni prema drugima. Pokušajte izbjeći da nasloni stolaca budu okrenuti prema vratima što je više moguće.

Zdrave zelene biljke također mogu biti izvrstan dodatak dnevnoj sobi, jer dodaju vitalnu energiju životne snage, kao i element drva, koji predstavlja ljubaznost i suosjećanje.

Kuhinja

Kuhinja je važan dio doma jer predstavlja hranu. Jedan od načina da poboljšate svoj kuhinjski feng shui je osigurati da vaš hladnjak bude čist i uredan. Postoje li artikli u stražnjem dijelu hladnjaka kojima je istekao rok trajanja? Očistite sve što vam više ne služi i kompostirajte. Obrišite unutrašnjost s namjerom da stvorite prostor u kojem se možete hraniti.

Kupaonica

Budući da kupaonice imaju puno odvoda, mogu biti izvor padajuće i iscrpljujuće energije. Kako biste to sveli na najmanju moguću mjeru, dobra je ideja da vrata kupaonice i WC školjke budu zatvoreni što je više moguće. Budući da voda predstavlja protok bogatstva i novca u feng shuiju, to može spriječiti da novac otiče od vas.

Spavaća soba

Vaš krevet i spavaća soba predstavljaju vas, tako da je ovo stvarno važno područje koje treba promatrati u feng shuiju i odlično mjesto za početak. Prvo provjerite je li vaš krevet u glavnom položaju. Zatim provjeri ispod kreveta. Nije idealno koristiti ovo područje kao skladište, jer ovdje provodite puno pasivnog vremena odmarajući se i spavajući, tako da sve što je ispod vas energetski utječe na vas. Ako trebate spremiti stvari ispod kreveta zbog prostora, pobrinite se da imate samo mekane predmete vezane uz krevet poput plahti i deka.

Također možete dodati element zemlje za podršku i prehranu; sjajan način da to učinite je s četvrtastim zemljanim tepihom ispod vašeg kreveta.

Izdanje Zima 2023 Organic Life