Ovlazivaci prosotra Organic Life

Ultrazvučni u odnosu na evaporativni prijenosni ovlaživač

Ako je unutarnji zrak suh, možete dodati vlagu pomoću prijenosnog ovlaživača. Birajte između dvije vrste prijenosnih ovlaživača: ultrazvučni i isparljivi. Svaki ima značajne razlike u načinu na koji proizvodi vlagu. U ovom članku donosimo sve kako biste razumjeli njihove jedinstvene kvalitete i pomogli si da odaberete onaj pravi za sebe.

Ultrazvučni u odnosu na evaporativne ovlaživače

I ultrazvučni i evaporativni ovlaživači imaju istu funkciju—povećati razinu vlažnosti u prostoriji dodavanjem vodene pare u zrak. Ultrazvučni ovlaživači to čine uz pomoć vibracija koje stvaraju dvije keramičke ploče, dok evaporativni ovlaživači koriste jednostavan ventilator kako bi ubrzali prirodni proces isparavanja vode iz fitilja. Odabir između dizajna ovisit će o tome koje su vam značajke važnije.

Ključne značajke

Ultrazvučni ovlaživač zraka

Ultrazvučni ovlaživač zraka koristi visokofrekventne zvučne vibracije kako bi proizveo iznimno finu vodenu maglu koja se zatim izbacuje kako bi dodala vlagu u prostoriju. Tiši je od difuznog ovlaživača. Ultrazvučni uređaj općenito nema filter koji je uključen u njegov dizajn, što štedi troškove rada. Ova vrsta ovlaživača smatra se sigurnijom budući da u jedinici nema tople vode pa stoga nema opasnosti od opekotina. Međutim, kao i kod bilo kojeg drugog ovlaživača koji ne prokuhava vodu da bi se stvorila magla, postoji rizik od prisutnosti bakterija u njemu i otpuštanja u prostoriju. Stoga dezinfekcija ovlaživača postaje još važnija nego kod ovlaživača s toplom maglom koji kuha vodu.

Evaporativni ovlaživač

Evaporativni ovlaživači zraka koriste se desetljećima i smatraju se najčešćim ovlaživačem zraka. Najosnovniji način ovlaživanja prostorije je staviti lonac ili staklenku vode u prostoriju i pustiti vlagu da prirodno ispari u zrak kako bi se ublažila suhoća. Isparivi ovlaživač radi u osnovi na istom principu, ali koristi ventilator za ubrzavanje isparavanja vode i povećanje vlažnosti u prostoriji. Ugrađeni ventilator uvlači zrak koji puše kroz vlažni filtar na dnu ovlaživača. Dok voda isparava u paru, ona se izbacuje kao vodena magla ili raspršivač u zrak kako bi se povećala vlažnost.

Izgled

Ultrazvučni ovlaživač zraka

Najpoznatiji prijenosni ultrazvučni ovlaživač zraka je u obliku suze s vrhom koji izlazi maglica. Postoje brojni dizajni prijenosnih ultrazvučnih ovlaživača, uključujući neke modele koji imaju spremnike koji se mogu puniti i druge koji zahtijevaju umetanje boce s vodom. Postoje čak i mini ultrazvučni ovlaživači zraka koje možete staviti izravno u čašu vode kao izvor vlage. Mnogi ultrazvučni ovlaživači zraka nude razne dodatne značajke, kao što su aromaterapija, USB napajanje, LED noćna svjetla koja mijenjaju boju, LED zasloni i ugrađeni satovi.

Ako ste zainteresirani za zabavan i dekorativan dodatak svojoj sobi, odlučite se za ultrazvučni ovlaživač zraka. Međutim, imajte na umu da vas njegova LED svjetla mogu držati budnima ako se uređaj nalazi u spavaćoj sobi.

Evaporativni ovlaživač

Prijenosni evaporativni ovlaživači izgledaju nešto glomaznije jer trebaju mjesta za filtere, ventilatore i spremnike koji se mogu puniti. Filter s fitiljem može biti prilično velik i zauzima većinu prostora unutar kućišta ovlaživača. Vrsta filtra koji se koristi značajno se razlikuje ovisno o dizajnu uređaja. Kod većine će filtar zahtijevati rutinsko čišćenje ili zamjenu. Neki modeli s isparavanjem također su dizajnirani za pružanje aromaterapije tijekom procesa ovlaživanja. Vrlo malo modela u ovoj kategoriji su jedinice bez filtera koje jednostavno ispuštaju vodenu maglu ili paru.

Veličina ovlaživača

Obje vrste prijenosnih ovlaživača dolaze kao kompaktni, stolni ili samostojeći podni modeli koji su na kotačima radi lakše mobilnosti. Ono što je važno je odabrati ispravnu veličinu ovlaživača za vašu sobu. Ovlaživači zraka imaju ocjene koje pokazuju koliko četvornih metara mogu pokriti unutar razdoblja od 24 sata. Na primjer, osobni kompaktni ovlaživač zraka može ovlažiti 25 četvornih stopa (najbolje za radni stol), ali model za 100 četvornih stopa bio bi najbolji za malu spavaću sobu.

Ako je ovlaživač prevelik i snažan za prostor, na prozorima će se početi stvarati kondenzacija, što može rezultirati rastom plijesni, plijesni , i bakterije.

Koju god vrstu da odaberete, uvijek pratite razinu vlažnosti. Idealno bi bilo da razina vlažnosti u prostoriji bude između 30 i 50 posto.

Neki ovlaživači zraka imaju ugrađeni mjerač koji mjeri razinu vlažnosti u prostoriji. U suprotnom, možete ga testirati jeftinim uređajem koji se zove higrometar.

Životni vijek

I ultrazvučni i evaporativni prijenosni ovlaživači trajat će dvije do pet godina ako se pravilno održavaju. Čak i najbolje održavani ovlaživači zraka skloni su nakupljanju mineralnih naslaga tijekom vremena koje je teško ukloniti, a to će ukazivati na potrebu za novim aparatom.

Ako ne volite mijenjanje ili čišćenje filtera ovlaživača zraka ili jednostavno želite tiši ovlaživač zraka, odaberite model bez ultrazvučnog filtera. Uz povećanu popularnost ovog dizajna, sada imate mnogo opcija kada su u pitanju ultrazvučni ovlaživači. Ali trebali biste očekivati da ćete se češće boriti protiv prašine u prostoriji.

Za nešto nižu cijenu odaberite ovlaživač zraka s isparavanjem, ali imajte na umu da filtre treba povremeno mijenjati ili čistiti kako bi učinkovito radili. Pronađite zamjenske filtre prije kupnje ovlaživača i uvijek imajte rezervni filtar pri ruci.

Izdanje Zima 2023 Organic Life