Sobne biljke u teglama bez drenažnih rupa Organic LIfe VIXA
Prije nego što se odlučite za sadnju biljaka u teglama bez drenažnih rupa treba uzeti u obzir dva temeljna aspekta njege

Sadnja u ukrasnim teglama bez drenažnih rupa

U većini slučajeva ukrasne tegle u kojima se sade biljke nemaju rupe za drenažu. Upravo su loša drenaža i prekomjerno zalijevanje glavni uzrok oštećenja, odnosno uništenja sobnog bilja. Prvi simptomi loše drenaže su oštećenje vrhova lišća kao i plijesan na površini tla.

Zašto je toliko važno biljkama osigurati odgovarajuću drenažu?

Drenažne rupe omogućavaju oticanje vode iz tla te protok zraka kroz korijenovu balu. Ako se voda zadržava na dnu tegle, uskraćuje dovod kisika do samog dna biljke čime se uzrokuje truljenje.

Prije nego što se odlučite za sadnju biljaka u teglama bez drenažnih rupa treba uzeti u obzir dva temeljna aspekta njege:

Istražite potrebe vaše biljke za svijetlom, vodom i prihranom. Rješavanje problema s drenažom nije jedini način da biljku održite zdravom, jer bez obzira ako i imate najbolje riješen način drenaže, nepravilno zalijevanje i položaj mogu uništiti biljku.

Treba pripaziti i na odgovarajući supstrat prilikom sadnje. Neke biljke zahtijevaju više propusno tlo od drugih. Tako kaktusi i sukulenti, ali i orhideje zahtijevaju specifičan supstrat koji sam po sebi osigurava drenažu oko biljke.

Nakon navedenog, treba odlučiti kako želite zapravo posaditi biljku u ukrasnu teglu.

TRI NAČINA SADNJE U UKRASNIM TEGLAMA

  1. POSTAVLJANJE BILJKE DIREKTNO U UKRASNU POSUDU

Ovo je najjednostavniji način, čak upitan da li ga je potrebno uopće spominjati u ovom članku. Ali i u ovom slučaju višak vode može dovesti do truljenja korijena. Iako je postavljanje biljke, posađene u zasebnoj tegli, u ukrasni lonac jednostavno, presudan je trenutak nekoliko sati nakon zalijevanja. Naime, nakon zalijevanja treba provjeriti ima li viška vode na dnu ukrasne posude, te prema potrebi ukloniti višak.

  1. POSTAVLJANJE BILJKE NA PODLOŽAK U UKRASNOJ TEGLI

Ovaj način sadnje odnosi se najviše na ukrasne košare, posude od tkanine i druge vrste spremnika koji bi inače propuštali ili upijali vodu. Kod ovakvog načina je važno obratiti pažnju da li tegla u kojoj je biljka posađena ima dobru drenažu, te da podložak nije premalog promjera u odnosu na nju.

  1. STVORITE DRENAŽNE SLOJEVE UNUTAR TEGLE

Ovo je slučaj kada biljku sadite direktno u teglu bez drenažnih rupa. U osnovi treba stvoriti drenažne slojeve unutar posude. Mnogi ljubitelji bilja skeptični su prema ovoj metodi, jer tvrde da će biljka svejedno „ležati“ u višku vode. Ovaj način sadnje primjenjuje se i prilikom sadnje terarija, s izuzetkom bez dodavanja ukrasnih detalja, a idealan je za biljke koje za uzgoj ne zahtijevaju previše vlage kao što su sobni ljiljani, zamioculcas, sobni ljiljani, spatifilumi, sanseverije, te ostale vrste kaktusa i sukulenata.

Na dno tegle potrebno je postaviti drenažni sloj kamenčića većeg promjera. Zatim je potrebno postaviti sloj supstrata, kvalitete ovisno o vrsti biljke koja se sadi. Biljku je potrebno posaditi u sredinu, kako je vlaga koju su navukle stijenke posude ne bi dodatno oštetila.

Provjeru vlage u tegli vrlo je lako napraviti uz pomoć drvenog štapića. Umetnete li štapić u supstrat, te ga nakon 10 min izvadite, vidjet ćete stvarno stanje supstrata. Ako je štapić vlažan i supstrat se zadržava na njemu, vlage u tegli je dovoljno. Ako je štapić sasvim suh, vrijeme je za zalijevanje biljke, ali pridržavajte se zlatnog pravila – umjerenost je vrlina, zato ne pretjerujte sa vodom.