Sobno bilje LIFE VIXA House Plants
Uzgoj sobnih biljaka može biti zaista korisno za vaše zdravlje - možete uzgajati ljekovito bilje, vlastito voće i povrće te očaravajuće cvijeće. Ono najbolje od biljaka je što naprave savršene ukrase dok pročišćavaju zrak u vašem domu.

Zaista je opuštajuće provesti neko vrijeme u parku ili vrtu nakon teškog, stresnog dana. Tužna je stvar što ove zelene oaze ne možete pronaći tako lako kada živite u velikom gradu. Mnogi se ljudi nose s tim problemom kroz radost unutarnjeg vrtlarenja.

Uzgoj sobnih biljaka može biti zaista korisno za vaše zdravlje – možete uzgajati ljekovito bilje, vlastito voće i povrće te očaravajuće cvijeće. Ono najbolje od biljaka je što naprave savršene ukrase dok pročišćavaju zrak u vašem domu.

Međutim, ovaj san može se pretvoriti u pravu noćnu moru ako vaše sobne biljke polako umiru jedna za drugom. To se najčešće događa jer ste na meti štetnika ili ste pak žrtva vlastitog neznanja.

Iako postoji nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati prilikom uzgoja, još uvijek možete oživjeti one biljke za koje ste smatrali da im nema pomoći. Donosimo savjete kako riješiti najčešće probleme u uzgoju:

Problem: Biljka je tek stigla u kuću, a već vene

Upravo ste kupili svoju novu biljku, ali čini se da će uskoro uvenuti. Može biti poprilično teško brinuti se za biljku a ne uništiti je, ali uobičajena je stvar da većina zelenila osjeća stres kada ih selite na novo mjesto. Ponekad dio listova otpadne ili promijeni boju, ali ti simptomi obično nestanu nakon dva ili više tjedana. Samo biljku pustite da se prilagodi na nove uvjete. Ne pokušavajte je opteretiti dodatno gnojivom jer možete napraviti samo veću štetu.


Problem: Listovi opadaju

Ponekad vaše zeleno u zatvorenom prostoru nema dovoljno sunčeve svjetlosti i to dovodi do gubitka lišća. Ovaj slučaj ima jednostavno rješenje. Dovoljno je biljku premjestiti bliže prozoru ili je premjestiti na otvoreno. Samo pripazite da vani nije previše hladno ili vlažno.

Problem: Biljke mijenjaju boju iz zelene u žutu

Znak zdravih biljaka su raskošni, zeleni listovi. Međutim, listovi na vašoj biljci postaju žuti. Povrh toga, središnja peteljka je smeđa i osjeća se mekom na dodir. To je možda rezultat  prekomjernog zalijevanja.

Što učiniti:

  • prvo morate provjeriti da li lonac ima odgovarajuće drenažne rupe i da višak vode odlazi iz tegle. Za bolji učinak možete dodati šljunak ili sitne kamenčiće.
  • napravite raspored zalijevanja. Promatrajte svoje biljke i saznajte vrijeme zalijevanja kada se zemlja osuši.
  • na kraju, uklonite sve žuto lišće

Problem: Listovi postaju smeđi

Primijetili ste da biljke u vašem domu postaju smeđe i suhe. Ako ih dodirnete, lako se lome i osjećaju se suho. To se događa zbog situacije suprotne od prekomjernog zalijevanja – premalo vode. Kada biljka ne dobije dovoljno vode, pokazuje to mijenjajući boju lišća u smeđu. Isti se simptom može primijetiti kada biljka dobije previše sunca ili je na mjestu gdje su iznimno visoke temperature. Promijenite shemu zalijevanja i premjestite biljku na hladnije mjesto s malo sjene.

Problem: Štetnici

Koliko god se trudili paziti na biljke u zatvorenom, štetnici pronalaze put i napadaju. Nije ih tako lako uočiti, ali primijetit ćete ih po malim točkicama koje ostavljaju na lišću. Mogle bi vas napasti lisne uši, pauci ili druga vrsta štetnika. Istražite i doznajte o kakvim se štetnicima radi, te isprobajte neku od tehnika za suzbijanje štetočina.

Problem: Biljka ne raste

Redovito zalijevate biljku i osiguravate joj dovoljno sunčeve svjetlosti i topline. Držite štetnike pod kontrolom, ali ona uopće ne pokazuje znakove rasta. Možda ste zaboravili prihraniti biljku. Ponekad biljke koje se uzgajaju u kućnim uvjetima trebaju dodatni poticaj kako bi im se potaknuo rast. Pronađite primjereno gnojivo koje odgovara vašem zelenilu i nadohranite ih.

Problem: Ništa ne pomaže

Vaše sobne biljke venu bez obzira na vaše napore da ih održite na životu. Isprobali ste sve gore spomenute savjete, ali oni ne djeluju. Svaku ili svaku drugu godinu biljke je potrebno presaditi. Čak i najmanja promjena veličine posude u kojoj rastu pomaže poboljšati njihovo zdravlje. Dajte im novu posudu, svježu zemlju i dovoljne količine vode, pa će već nakon  nekoliko dana ili tjedan dana vaša biljka izgledati kao nova.