Lucky Bamboo Organic Life VIXA
Briga za sretni bambus opuštajuća je zabava. Iako ova biljka zapravo uopće nije pravi bambus, ona izgleda poput njega i vrlo je jednostavna za njegu. Jako dobro uspijeva na sjenovitom položaju.

Briga za sretni bambus opuštajuća je zabava. Iako ova biljka zapravo uopće nije pravi bambus, ona izgleda poput njega i vrlo je jednostavna za njegu. Jako dobro uspijeva na sjenovitom položaju.

Prilikom kupovine treba dobro pregledati stabljiku te odabrati onu intenzivno zelene boje, bez mrlja, oštećenja ili žutih dijelova od korijena do vrha. Veličina lisnatog dijela biljke nije previše važna, jer se prodaju poprilično male, ali listovi ne bi trebali biti smeđe boje. Također treba obratiti pažnju na miris korijena čiji kiselkast miris označava bolesnu biljku kojoj prijeti propadanje.

Sretni bambus nema miris, ali ako nije pravilno održavan, može razviti bakterije i vrlo neugodan smrad.VODA ILI ZEMLJA?

Nakon kupovine, trebate odlučiti kako želite bambus uzgajati – u vodi ili u zemlji. Onaj lakši i čišći način uzgoja je u vodi. Za uzgoj u vodi bit će potrebna posuda koja će omogućiti barem 5 cm vode i mjesta za kamenčiće koji će držati stabljike bambusa na okupu.

Prilikom uzgoja bambusa u zemlji bit će potrebno više truda i njege. Koristi se hranjivo i dobro drenirano tlo umjerene vlažnosti. Kod prihrane koristite isključivo gnojivo organskog porijekla jer ona umjetna mogu naštetiti biljci. Za dobru drenažu na dno posude dobro je postaviti sloj kamenčića.

ODABIR POSUDE?

Prozirna staklena posuda, minimalno 20 cm visine, sjajan je odabir ako ovu biljku želite li je uzgajati u vodi. Dodate li ukrasne kamenčiće oko biljke, postat će impozantan ukras u prostoru. Za ovakav način uzgoja najbolje je koristiti destiliranu vodu ili onu koja je odstajala u otvorenoj posudi barem 24 sata, zato što je sretni bambus izuzetno osjetljiv na klor. Kada biljka pusti korijenje, treba pripaziti da ono bude sasvim prekriveno vodom.

Ako ste se ipak odlučili za uzgoj u zemlji, tada je dobro koristiti teglu sa drenažnim otvorima, koji će omogućiti da se tlo dobro ocijedi nakon zalijevanja.

KOLIKO STABLJIKA?

Postoji uvjerenje da određeni broj stabljika sretnog bambusa donosi i određeni tip sreće:

1 stabljika – donosi sreću u životu

2 stabljike – simbol su ljubavi i braka

3 stabljike – doprinose sreći, uspjehu i dugom životu

4 stabljike – doprinose stabilnosti i snazi života

5 stabljika – su simbol bogatstva

6 stabljika – donose uspjeh i pozitivne stvari u životu

7 stabljika – donose dobro zdravlje

8 stabljika – pomažu razvoju u životu

9 stabljika – donose sreću u životu

10 stabljika – donose ispunjenost i uspjeh u životu

21 stabljika – doprinose svim vrstama uspjeha u životu

KAKO DO VLASTITE STABLJIKE

Kada se lisnati dio sretnog bambusa previše izraste, možemo ga prikratiti i razmnožiti, te tako stvoriti vlastitu stabljiku. Alat za orezivanje prije rezidbe dobro dezinficirajte. Ukoliko lisnati dio odrežete tik do stabljike, na tom dijelu više neće rasti novi, ali ako ga odrežete na dva ili tri para listova, lisnati dio stabljike će ponovo narasti.

Odrezane mlade izdanke možete oblikovati prema želji. Za oblikovanje oni ne smiju biti preveliki i otvrdnuli. Za uvijanje buduće stabljike možete koristiti suhe bambusove kolce ili vrtlarsku žicu.

PROBLEMI PRILIKOM UZGOJA?

Smeđi vrhovi listova – znak su korištenja klorirane vode

Žuti listovi – znak su previše svjetlosti ili previše gnojiva

Žuta stabljika – znak je truljenja korijena i propadanje biljke

POVEZIVANJE STABLJIKA?

Prema drevnom kineskom vjerovanju stabljike je dobro povezati zlatnom ili crvenom vrpcom. Vrpca je dodatni simbol sreće kada pričamo priču o sretnom bambusu, a sreće u životu nikada nije previše…