WABI SABI sve što ste htjeli znati Organic Life

Vjerojatno ste čuli da je wabi-sabi rasprostranjen po svijetu dizajna/umjetnosti/životnog stila. Iako se čini da je trenutno u trendu zajedno s konceptima kao što je Hygge, međutim on nadilazi trend i zaslužuje skroman uvod..

ZNAČENJE WABI-SABI

Potpuno prevesti wabi-sabi težak je zadatak jer ima duboko značenje i bogatu povijest iza sebe. To je više skup osjećaja i nijansi i nema izravan prijevod.

(wabi-sabi) dolazi od (wabishisa) i (sabishisa), ali s umjetničkim obratom koji predstavlja japansku percepciju ljepote i umjetnosti.

(WABISHISA)

Usamljen, napušten, pust. Simbolizira unutarnju stranu.

(WABI)

Stav traženja ljepote i unutarnjeg zadovoljstva u jednostavnosti i nesavršenosti.

(SABISHISA)

Tuga

(SABI)

Stav traženja ljepote u fizičkim stvarima koje su uvele tamo gdje se njihova unutarnja bit vidi izvana, kao što je kamen prekriven mahovinom.

(WABI-SABI)

Wabi-sabi je: uvažavanje prolazne ljepote stvari nesavršenih, nepostojanih i nepotpunih u fizičkom svijetu.

Zajedno, dvije riječi わび (wabi) i さび (sabi) oblik su yina i yanga i često se koriste kao jedna riječ, ali zapravo su proturječne jedna drugoj, stvarajući prekrasan koncept u kojem dvije suprotnosti rade zajedno u harmoniji za veće i pozitivnije značenje.

7 načina za postizanje prekrasne Wabi Sabi estetike u domu i životu

Bilo je mnogo trendova koji uključuju način života kao i estetiku dizajna vašeg doma. Wabi Sabi estetika je japanski način života koji prakticira svjesno i usporavanje života. Slično kao način na koji Hygge i Cottagecore izgledaju.

Hygge, Japandi, Cottagecore zajedno tkaju način života kao i stil uređenja interijera. Što ima smisla jer način na koji je naš dom uređen utječe na to kako živimo, radimo i uživamo u životu.

WABI SABI ESTETIKA

Kao i mnoge druge filozofije dizajna, Wabi Sabi je način života koji utječe na to kako se osjećate i kako pristupate svakodnevnom životu. Svatko od nas je drugačiji, pa će se različiti stilovi i život svidjeti različitim ljudima.

Wabi Sabi estetika je više o uvažavanju i ljepoti u nesavršenim i nedovršenim stvarima. Više skromno i jednostavno okruženje.

To je odbacivanje svega pretjeranog, ekstremnog i umjetnog. S naglaskom na sve autentično. Wabi Sabi također je priznanje da nije sve savršeno i da ništa ne traje vječno i prihvaćanje toga.

Značenje wabi sabi se mnogo promijenilo tijekom godina.

Ova filozofija potječe iz zen budizma. Jedno od izvornih značenja Wabi Sabi odnosilo se na usamljenost života u prirodi daleko od društva. S fokusom na duhovnu samoću koja se prakticira u budizmu. Što je danas jedno od glavnih načela Wabi Sabija.

Ova filozofija dizajna je za one koji žele biti malo promišljeniji u svom načinu života.

7 NAČINA UKLJUČIVANJA WABI SABI

  1. UREĐIVANJE

Najvažniji princip Wabi Sabi je jednostavnost u dnevnim i osobnim stvarima.

Umjesto dodavanja puno stvari u svoj dom, pogledajte ono što već imate. Očistite i uredite svoje stvari. Razmislite što vam predmeti znače i jesu li vam doista potrebni. Ovo je jačanje slobode od vezanosti za materijalne stvari u životu. Što smanjuje stres i tjeskobu te donosi osjećaj mira i spokoja.

Oslobodite svoj dom nepotrebnog nereda što će vam donijeti jasnoću u drugim područjima života. Odnesite stvari prije dodavanja u svoj prostor. Ovo također daje prostor za važne stvari koje će na kraju doći u vaš dom. Manje je više u Wabi Sabi načinu života.

Primjer: umjesto zida galerije, imali biste jedno umjetničko djelo na zidu s dosta praznog prostora oko njega koje biste istaknuli kao glavnu značajku.

  • BOJE ZA WABI SABI LOOK

Zemljane i prigušene boje glavna su paleta boja za interijer Wabi Sabi. Izvorno su zidovi japanske kuće bili napravljeni od zemlje i blata.

Boje također uključuju vremenske utjecaje određenih završnih slojeva do kojih je moglo doći tijekom vremena. Poput betona, cigle, pa čak i ljuštenja boje koja daje ispucali i istrošeni učinak.

3. PRIHVAĆANJE I CIJENJENJE

Prihvaćanje ne samo nesavršenosti, već i gdje se nalazite u svom životu.

Ponekad se možemo toliko zaokupiti time kako želimo da stvari budu umjesto da živimo sada, u vezi s našim domom i životom. Wabi Sabi nas uči da budemo sretni s tim gdje jesmo u životu, čak i ako to nije baš tamo gdje smo se nadali.

Mogućnosti su beskrajne i nikad nema cilja jer se stvari uvijek mijenjaju, a prostora za rast uvijek ima. Zapamtite da postoji vrijeme da postignete ono čemu se nadate i da to ne mora biti učinjeno sve odjednom. Stvari će doći kako i kada budu spremne. Isto vrijedi i za život!

Napomena: Cijenite prirodno svjetlo i teksture u svom domu. Uzmite si vremena kada dizajnirate svoj prostor. Ne morate sve napuniti odjednom!

4. ASIMETRIJA

Za razliku od kineske umjetnosti Feng Shui koja slavi simetriju i ravnotežu, Wabi Sabi dizajn ide u suprotnom smjeru s asimetrijom kao jednim od njegovih glavnih načela. Ovo dodatno obuhvaća nesavršenost i kvalitete prihvaćanja japanskog dizajnerskog etosa.

5. PRENAMJENA I NADOGRADNJA

Prenamjenom namještaja i predmeta slavi se nesavršenost i mrlje koje su istaknute umjesto skrivene. Ove nesavršenosti označavaju protok vremena i pričaju priču.

Također jedinstvenost objekta čini ga posebnim i jedinstvenim. U prenamjenu predmeta uključujemo povijest dajući joj novu svrhu u našem domu. I to je održiv način života.

6. PRIRODNI MATERIJALI

Prirodni materijali i neobojene tkanine ključne su stvari koje treba koristiti. Obrtni i ručno rađeni komadi kao što su prirodni tepisi, tekstil i keramika, grube i neravne teksture. Ništa previše obrađeno i predaleko od izvornog stanja.

Za vrijeme se kaže da je dizajner u wabi sabi domu. Postiže završne obrade i uzorke koje nitko drugi ne može, zbog čega je odabir prirodnih materijala ključan čimbenik. Drveni završni slojevi i materijali koji mijenjaju boju i patinu s godinama.

7. JEDNOSTAVNOST

Važni su komadi koje na kraju odaberete za dom. Ovo donosi načelo Shibumi. Jednostavnost je ključ.

Japanska umjetnost ikebane, aranžiranje cvijeća koristi što je moguće manje stabljika cvijeća kako bi se istaknula ljepota cvijeća. Wabi Sabi je definitivno više stil minimalnog dizajna koji se odražava u svemu, od aranžmana i tekstura unutar doma.

Načela dizajna Wabi Sabi imaju tendenciju da budu mnogo minimalnija u smislu kućnog života, što naravno nije idealno za sve. Ali uvijek postoje neke stvari koje možemo primijeniti na svoj dom i život bez obzira na to prihvaćamo li Wabi Sabi u potpunosti ili ne.