Zašto sobne biljke venu
Može biti puno čimbenika koji određuju život i uvenuće biljke. Hoće li vaše biljke napredovati ili će uvenuti, ovisit će o odgovarajućoj njezi i okolišu koji pružate.

Sobne biljke sjajan su i prirodan način ukrašavanja prostora. Ne zahtijevaju puno brige, barem većina njih. Ali ako zanemarite osnovne potrebe svojih biljaka, one bi mogle uvenuti. Pokazivat će vam znakove da su nesretne, ali ako ih nastavite ignorirati, vjerojatno će sasvim uvenuti.

Nepravilno zalijevanje, neadekvatna gnojidba, slabo osvjetljenje, premalo ili pretjerano gnojenje samo su neki od razloga koji vašim biljkama izazivaju stres. Iako većina ovih problema neće odmah biti vidljiva, vaše će biljke dugoročno vjerojatno patiti i uvenuti.

Znamo za svakog vlasnika biljaka da je bolno vidjeti kako njegova biljka umire. Ne možemo vam osigurati da će se vaša biljka oživjeti, ali možemo vam pomoći da se prema ostalim biljkama odnosite s odgovarajućom pažnjom i pravilnom njegom.

Također ćemo vam pomoći utvrditi moguće probleme u vašoj zelenoj oazi i pružiti odgovarajuće rješenje.

Zašto sve moje sobne biljke venu?

Može biti puno čimbenika koji određuju život i uvenuće biljke. Hoće li vaše biljke napredovati ili će uvenuti, ovisit će o odgovarajućoj njezi i okolišu koji pružate.

  • Nema dovoljno svjetla

Svjetlost je primarno gorivo za rast i zdravlje bilo koje biljke. Iako briga oko biljaka ponekad nije toliko zahtjevna, one ipak traže dovoljno svjetla za ravnomjerno obavljanje bitnih funkcija i svoj rast.

Većina se sobnih biljaka suoči s nekoliko problema kada predugo dobiva slabu svjetlost. S vremenom će prestati rasti, a mogu početi i venuti.

Vašim sobnim biljkama treba svjetlost za fotosintezu, proizvodnju dovoljno energije za rast i održavanje lišća zelenim. Općenito, cvjetne biljke trebaju više svjetla od onih lisnatih. Da bi održavale listove zelenim, biljkama treba dovoljno svjetla.

Često ljubitelji biljaka pretpostavljaju da njihova biljka dobiva dovoljno svjetlosti samo postavljanjem blizu prozora. Ne govorimo da prozor ili balkon neće osvjetljavati vaše sobne biljke, ali trebate provjeriti jesu li smjer prozora, količina i intenzitet svjetlosti koje dobivaju vaše sobne biljke dovoljni ili ne.

  • Zalijevanje na pogrešan način

Kad se novi vlasnik previše brine za svoju biljku najčešće završi s prekomjernim zalijevanjem. Kao rezultat, prekomjerno zalijevanje dugoročno dovodi do truljenja korijena, usporenog rasta i uvenuća biljke.

Ponekad nije pogrešna učestalost zalijevanja, već koliko vode ulijevate u teglu u kojoj biljka raste, što može biti razlog uvenuća vaše biljke.

Kada biljke premalo zalijevate, naviknu se na sušu i odbace lišće. Tlo tada postaje suho, a 90% vode će se slijevati ​​kroz drenažne rupe bez zadržavanja u tlu. Vlasnici biljaka tada smatraju da je biljka dobila dovoljno vode, ali to dovodi do zastoja u rastu.

  • Previše gnojiva

Kao što je već poznato, previše svega je jednostavno previše. Gnojivo sadrži makro i mikroelemente neophodne za rast i zdravlje sobne biljke.

Vlasnici biljaka često brzo uzgajaju svoje sobne biljke i prihranjuju ih više nego što je potrebno, nadajući se da će njihove biljke dobiti jači poticaj i brže će rasti.

U početku djeluje jer sobne biljke dobivanju potrebna hranjiva. No, uskoro će biljka postati izdužena i korijen počinje imati problema. Prekomjerno gnojenje biljci u početku stvara stres, što joj otežava uzimanje vode. Kao rezultat toga, vaše biljke koriste rezerviranu vodu iz listova. To će izazvati stres vašoj biljci i ona će doslovno prestati funkcionirati, što znači da će stati s rastom.

  • Suhi zrak

Hobisti koji ispunjavaju sve zahtjeve sobnih biljaka s punom predanošću često ignoriraju osnovne uvjete koji utječu na njihove biljke.

Sobne biljke obično vole umjerene temperature i visoku razinu vlage oko sebe. Kada neprestano ignorirate činjenicu da će suhi zrak štetiti vašim sobnim biljkama do te mjere da bi mogle uvenuti, stres na biljkama izlazi na vidjelo.

U nastavku donosimo detalje najčešćih problema zbog kojih sobne biljke venu i način kako ih možemo riješiti.

PROBLEMUZROKRJEŠENJE
Opadanje listova– premalo zalijevanja – kada korijen nema dovoljno vode- temperaturni stres – kada temperaturni raspon prelazi normalni raspon temperaturnih uvjeta sobnih biljaka– dodatno zalijevajte i provjera vlage u zemlji- zalijevanje kada je to biljci potrebno a ne prema rasporedu-prilagodite temperaturu postavljanjem biljke podalje od izravnog sunca, dovoljnom količinom vode
Izduženi rast– premalo svjetla – biljke ne dobivanju dovoljno svjetla, naročito za vrijeme kratkih dana. Biljke se izdužuju u potrazi za izvorom svjetlosti
– previše gnojiva – ponekad prekomjerna upotreba gnojiva dovosi do izduženog rasta
– smjestite biljke na mjesto gdje dobivaju više sunčeve svjetlosti- u slučaju slabog osvjetljenja, koristite umjetnu rasvjetu- prihranjujte biljke prema uputama na proizvodu, više hranjiva neće pospješiti brži rast
Žuti listovi– prirodni proces svake biljke je da odbacuje staro lišće, to je ono najdoljnje
– previše svjetla – biljke dobivaju previše direktnog sunčevog svjetla- nepravilno zalijevanje – vaše biljke su ili previše ili premalo zalijevane
-Aging is natural so should be ignored.
Reposition your plant to a spot with filtered light for the whole day or very little direct sun for a few hours.
-Check whether you are overwatering or underwatering your plant.
-Check the soil condition by digging a few inches down the soil from the top. If the soil is damp then you are over watering. If it is too dry, then you are underwatering your plant.
-To correct the issue water when the soil needs it, by following the digging method or lifting the pot to check the weight of the pot. 
Opekline na listovima– direktna sunčeva svjetlost – opekline na listovima posljedica su dužeg izlaganja biljke direktnom suncu–        jednostavno premjestite biljku na mjesto gdje dobiva indirektnu svjetlost i orežite oštećeno lišće-        redovto zalijevajte jer postoji mogućnost da je biljka dehidrirala od previše sunčeve topline
Smeđi vrhovi listova– suhi zrak – naročito u vrijeme grijanja prostora- premalo zalijevanja – premalo vode oko korijena biljke uzrokovat će pojavu smeđih vrhova- previše hranjiva – previše hranjiva dovodi do nakupljanja soli oko korijena što s vremenom uzrokuje pojavu smeđih vrhova na listovima–        grupirajte svoje sobne biljke kako bi si međusobno održavale vlagu-        osigurajte vlagu biljkama postavljajući ih na pladnjeve s vodom kako korijen ne bi bio premokar-        redovito prskajte biljke koje traže više vlage-        redovito zalijevajte biljke, ali prije provjerite vlažnost tla u tegli-        prihranu biljaka svedite na svaka 2 do 3 mjeseca-        prema potrebi biljke presadite u svješu zemlju
Mali listovi– previše zalijevanja – previše vode dovodi do stvaranja novih listova koji ubrzo venu. Previše vode također dovodi do truljenja korijena- pomanjkanje hranjiva – biljke ne dobivaju dovoljno hranjiva zbog čega nemaju snage za proizvodnju velikih listova– između dva zalijevanja pustite da se tlo sasvim osuši- sljedeći put kada krenete zalijevati biljku, provjerite da li je tlo suho- koristite namjenska gnojiva ovisno o tipu biljke