Zelenilo tijekm cijele sezone

Donosimo savjete kako će vaš ukrasni vijenac i zeleniilo biti svježi tjednima
Čini se da je božićno uređenje svake godine sve ranije i ranije. I dok su božićna drvca i ukrasi koji se nalaze u zatvorenom prostoru sjajni, potrebni su trikovi kako biste ih održali živima, tjednima, a možda i mjesecima. Naravno, svoj dom možete okititi svjetlima, umjetnim drvećem, ubaciti sobove na travnjak i pretvoriti svoj dom u zimsku zemlju čudesa, ali ništa nije bolje od živog zelenila. Način na koji miriše, osjećaj i izgled ipak se ne može nadmašiti.

Bez obzira kako ste došli do svog vijenca i živog zelenila, bilo da ste polazili radionice ukrašavanja, dobili na poklon ili zato što ste ga kupili za sebe, moguće ga je održati tjednima na životu. Doznali smo kako profesionalci održavaju vijence i zelenilo svježima što je duže moguće.

Držite svoj vijenac vani Primjereno mjesto za postavljanje vijenca je na ulaznim vratima, kako bi ga svi mogli vidjeti kad prolaze. “Lišće će ostati sretno na hladnom zimskom zraku”, kaže Marija, aranžerka i voditeljica radionica „magični zeleni prsti“. Sve dok se drži izvan izravnog svjetla, dobro će se osjećati vani. Ako ga stavite na izravnu sunčevu svjetlost, mogao bi postati malo hrskav oko rubova. Suhoća je najveći neprijatelj živog zelenila.

Održavanje živog zelenila unutra predstavlja izazov. “To je nezgodno jer kad se grijanje zimi pojača, lišće i cvijeće se bore da ne izgube vlagu iz lišća i cvjetova (latica)”, kaže Marija. Ako držite svoj vijenac ili bilo koje svježe zelenilo unutra, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da će izgledati prekrasno tijekom cijelog mjeseca i da neće postati hrskavo ili prerano smeđiti. “Preporučila bih da premjestite svečane aranžmane na hladno mjesto dok niste kod kuće”, savjetuje Marija, koja također
preporučuje rezanje stabljika svih zimzelenih aranžmana svaki drugi dan i mijenjanje vode. Uklanjanje mrtvog ili umirućeg lišća izvrstan je način da vizualno produžite vijek trajanja svog vijenca i zadržite ga u najboljem izgledu što je duže moguće.

Savjet Ako vaš vijenac i zelenilo nemaju ukrasa kada ih donesete kući, krajeve možete
svježe rezati i zajedno potopiti u kadu s mlakom vodom preko noći. Na taj način stabljike i
iglice mogu upiti što više vlage prije nego što ih vratite na njihovo mjesto.

“Ako imate vjenčić od mahovine, održavajte mahovinu vlažnom ili poprskajte lišće raspršivačem vode svakih nekoliko dana”, savjetuje Marija. “Budite oprezni sa suhim voćem ili suhim ukrasima jer ne vole vlagu.” Korištenje mahovine odličan je način da svoj vijenac održite netaknutim (također je ekološki prihvatljiviji od korištenja cvjetne pjene). Pomaže da lišće ostane u svom obliku i također vam pomaže da održite svoj vijenac na životu. Govoreći o lišću, božićna sezona je vrijeme da ga pokažete. “Lišće ima trenutak za Božić dok većina cvijeća nije u sezoni, pa volim izrađivati velike vijence od lišća ukrašene
velikom baršunastom vrpcom”, kaže Marija. “

NOVOGODIŠNJI SPECIJAL VIXA 2022


Zimzelene biljke su najbolje jer su mirisne, iglice ostaju dugotrajne i sezonske su”, kaže Kristina vlasnica cvjećarnice. Ali ne želite živi vijenac kojemu ispadnu sve iglice prije nego što dođe Božić! “Spriječite da se vaše zimzeleno bilje i drugi materijali osuše i postanu opasnost od požara tako što ćete učiniti dvije stvari: svakodnevno prskati raspršivačem s vodom ili pokušajte koristiti prijenosni aparat za paru da dodate toplu maglu.” Dodavanje maglice i pare može pomoći biljkama da ostanu dulje u vlažnom
okruženju i stoga svježe. Osim toga, osigurat će da će vaš svečani vijenac i dalje izgledati netaknuto za glavni događaj.

Cijeli tekst preuzet iz izdanja časopisa VIXA broj 65. NOVOGODIŠNJI SPECIJAL